Ti írtátok: Fűrész X. kritika

Fűrész X
Share

Íme Zsolt véleménye a Fűrész X-ről. A cikk spoilermentes!

John Kramer a szuperhős.

Fűrész X. A széria tizedik etapja, ezt ízlelgetve felmerülhet a kérdés, hogy van–e létjogosultsága ennek a résznek, vagy esetleg egy újabb csapda? Az én véleményem szerint van létjogosultsága a kirakós újabb terápiájának.

Az előző két rész viszonylag gyenge teljesítménye után szinte felüdülés volt a tizedik rész. Újra a kétezres évek közepén éreztem magam, aki (szerencsére nem szó szerint) tűkön ülve várta a következő halloweent, hogy újra “fűrészelhessen”. Számomra a Fűrész széria mindig is több volt egy egyszerű gyomrot próbáltató trancsírpornónál. Mindig is imádtam magát a “kirakós eszmét” és igen, ebben a részben kapunk belőle bőven. John Kramer (Tobin Bell) főszereplésével megáldott epizód keményen rámegy erre a témára és mindezt zseniálisan teszi.  

Hosszú idő után John Kramer újra játékban. Persze nem úgy, mint a 2017-es Fűrész felvonásban. A történet szerint az első és a második rész között járunk. Mr. Kramer megtudja, hogy szinte hónapjai vannak hátra köszönhetően az agydaganatának. Csoportos terápiákra jár, tervezget, rajzolgat természetesen nem Picasso műveket hanem a hozzá legközelebb álló csapdákat. Hozzáteszem,simán elmenne koncepciós rajzoknak is. Kap egy infót miszerint mégis gyógyítható az eddig gyógyíthatatlannak hitt betegsége. Ezért felkeresi Dr. Cecilia Pedersont (Synnøve Macody Lund) és csapatát, akik jelenleg Mexikóban tartózkodnak. Jigsaw el is utazik az országba a szigorúan titkos magánklinikára, ahol mindenki végtelenül kedves, udvarias. Így viszonylag hamar John Kramer bizalmába férkőznek, aki szemlátomást kicsit vonakodva de befekszik a kés alá. Új nap virrad, ahogy ő maga is él és virul. Persze ez az öröm nem tart sokáig, hamar rájön, hogy egy hatalmas átverés része lett. Itt viszont már mi nézők tudjuk, hogy ennek bizony nem lesz szép vége. John Kramer segítséget kér kvázi tanítványától Amandától (Shawnee Smith) így hát össze is állt a “bosszúálló” duó.

A film színvilága hasonlít az eredeti fűrész filmekéhez (1-7), mégis van rajta ez a sárgás barnás mexikói filter, ami kifejezetten jól állt ennek az epizódnak. A helyszín nem túl változatos, cserébe a csapdák egész ötletesek. Visszakaptuk az általam nagyon kedvelt gyors kameramozgásokat a csapdáknál, visszatértek a kazetták, Billy barátunk is tiszteletét tette. Viszont a televíziókat hiányoltam, de meg van az oka, hogy miért nincs a filmben. A nagyjából két órás játékidő nem érződik hosszúnak, John Kramer karaktere sokkal jobban el van mélyítve, mint eddig bármikor, akárcsak maga a fűrész eszme is. Ezáltal a hosszúnak mondható felvezetés is csak úgy elrepült. A film itthon természetesen X besorolást kapott ami ebben az esetben indokolt is lehet a Sikoly hatodik részével ellentétben.

Kirakós barátunk többször is megmutatta emberi és érzelmi oldalát is akár Amandával szemben, sőt még egy játékossal szemben is talán egy picit visszafogottabb volt a szokásosnál. Elsőre fura lehet ez, hogy John Kramer a szuperhős, pedig tényleg van jó pár olyan momentuma ami bebizonyítja, hogy nem egy elvetemült sorozatgyilkos.

A film szokásosan komolyan veszi magát, viszont itt már megengedtek maguknak pár poénos egysorost, utalást is. Ezek semennyire sem lógnak ki a filmből, sőt még jól is esik néha felnevetni vagy elmosolyodni. Több csavarral is dolgozik a film és itt nem a csapdákat összetartó csavarokra gondolok. Szóval akik csak az ikonikus “Hello Zep” című zenére és az ahhoz társított nagy felfedezésre kíváncsiak, azok is megkapják ezt dögivel.

Egy szónak is száz a vége, vagy írhatnám azt is, hogy egy csapdának is lehet jó vége, a Fűrész X ízig-vérig részese a nagy egésznek és tökéletesen beleillik a szériába. Aki szerette az első hét részt az ezt is szeretni fogja! Semmiképpen ne menjetek ki a teremből amint elkezdődik a stáblista! Élet vagy halál, te döntesz! Kezdődjék a játék!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük