Alany: Amanda Young (Shawnee Smith)

Bűne: kábítószer fogyasztás

Élettörténete:

Teljes életére eddig nem kaptunk magyarázatot, csupán annyit tudni, hogy egy drogkartell ügy egyik szemtanúja volt, akit Eric Matthews hamis drogfogyasztással vádolt, ezzel a lányt évekig börtönbe juttatva, ahol mérhetetlen magányában és félelmében szokott rá a drogokra. Szabadulása után aktívan fogyasztotta a kábszert, elcsúfítva ezzel önmagát, mígnem felkeltette Kirakós érdeklődését.

Csapdája:

A nevet nem véletlenül kapta ez a fejre illeszthető szerkezet, ugyanis egy valódi medvecsapdából alakította át Jigsaw, amely Amanda szájába lett helyezve. Egy apró időzítő épült a csapda oldalára, amely egy damilra kötött pöcök kipattanásával kapcsol be, így az alanynak csupán egy perce van hátra, mire a szerkezet feltépi a száját és az egész állkapcsát, szétzúzva az egész arccsontját. Ezzel Jigsaw azt üzeni Amanda számára, hogy a szerkezet oly módon csúfítja el Amanda arcát, mint ahogyan lelkileg tette ezt a drogokkal, így egyfajta karikatúraszerűen a medvecsapda olyan, mint egy nagy drog, amely azonnal kifejti a hatását és azonnal megöl, felismerhetetlenül elcsúfítva az arcát. A szerkezetet nyitó kulcsot egy tetszhalott állapotban levő férfi gyomrába helyezték, így Amandának az ott heverő penge segítségével felkell nyitnia rabtársa gyomrát a kulcsért. Amanda nagy dilemma és undor közepette feldarabolja a férfit és a belső szerveiben turkálva megszerzi a kulcsot és leszedi magáról a szerkezetet.

Kulisszatitkok:

Julie Berghoff látványtervező a színésznő arcáról vett gipszminták alapján készített egy fejszobrot, aminek méretére tervezte és építette fel a 4 kilogrammos csapda egyik verzióját, amely szétszedhető és ártalmatlan. A filmben levő, videófelvételen látott szoborfej szétroppantásánál Berghof egy másik szerkezetet is épített, amely könnyen szétdarabolhatta a puha anyagú szobrot. A jelenetben, ahol Amanda a kulcsot keresi, Shawnee Smith egy letakart, vértasakokkal dúsított bábot szúrt meg több alkalommal. Érdekesség, hogy a fiatalok körében népszerű és tehetséges énekesként is sikeres Shawnee James Wan és Leight Wannel kedvence volt, akit a producernek, Daniel Jason Heffnernek csupán viccből említettek meg, de arra egyikük sem számított, hogy az executive producer valóban behívatta a színésznőt, aki először visszautasította a szerepet, de miután Wan rábeszélte őt, hajlandó volt elvállalni a szerepet.

Írta: Flint Sullivan

Utoljára frissítve: 2019.07.19.