Alany: Xavier Chavez (Franky G)

Bűne: drogcsempészet

Élettörténete:

Az utcai harcosok közé tartozott Xavier, aki egy idő után megunta monoton módon történő balhéit, így belekóstolt a drogok világába. Számára a pénz viszont sokkal csábítóbb volt, mint a kábszerek nyújtotta élvezet, ezért lassan feljebb jutva ebben a sötét és pokoli világban dealerként tevékenykedett, sokak pénzét elszedve és életeket tönkretéve, kihasználva a lecsúszott embereket. Mikor egyes kliensei nem tudtak vagy nem voltak hajlandóak fizetni az áruért, Xavier testi erőszakhoz folyamodott. Egy alkalommal a rendőrség elkapta, majd Eric Matthews volt az, aki hamis bizonyítékokat koholt az ítélet kedvéért, ezzel Xavier megjárta a börtöncellákat is. Szabadulása után ugyan próbált közelebb férkőzni Matthewshoz.

Csapdája:

Xavier is abban a játékban vett részt, amiben az ellenszerért akár gyilkolni is szükséges. A neki szánt csapda nem más, mint egy lyukban elszórt, több ezer darab, elhasznált drogos tű, melyekben Xaviernek annyit kell csupán tennie, hogy bemásszon és megtalálja azt a kulcsot, amellyel az időzített, mágneszáras acélajtó lakatját kinyithatja, vele együtt az ellenszerével és a kivezető úttal. A tűk ezzel azt sugallják, hogy megmártózzon abban a mocsokban, amibe korábban a vevőit kényszerítette bele. Azzal tehát, hogy ráakadjon a kulcsra, olyan belső mondanivalót is tartalmaz a több ezer tű együttese, mint amikor a kábszeresek a drogok által keresnék a reményt, belefeledkezve siralmas életük mindennapjaiba, ezáltal a kulcs szimbolizálja ezt a reményt, ami itt Jigsaw ördögi játékának szabadulásához vezetne. Xavier viszont nem vállalja a játékot, ezért gyáva módon a védtelen Amandát dobja maga helyett a tűk közé. Amanda megküzdve a tűkkel, ráakad a kulcsra, de elkésik: az idő lejár és az ajtó mindörökre lezárul.

Kulisszatitkok:

Az egész stáb, a producerektől és a rendezőtől egészen a színészekig és a kellékesek, tehát mindenki a tűkkel küszködött, mert a kipárnázott és habszivaccsal teli lyukban nem volt elegendő a tű. Az ártalmatlan, hajlítható tűk csereberéjénél több, mint 180 ezer tűt használtak fel, amelyen mindenki legalább 4 napon keresztül dolgozott, míg végül sikerült elegendőt szerezni a jelenethez. Az Amandát alakító Shawnee Smithnek több snitt és felvétel alkalmával kellett óvatosan bemásznia a tűk közé. Azon felvételeken, amelyeken Shawnee karjaiból és testéből álltak ki a tűk, a sminkesek a tűk végét egy ragasztható, és könnyedén színezhető gumira helyezték, amit aztán lefestettek. Amikor Franky bedobja Shawneet a tűk közé, az egyik felvétel alkalmával mindössze egy nagy szivacsra dobta, míg a másik felvételen néhány centiméterről ugrott csak be, majd a felvételt összevágva sikeresen keltették azt a hatást a készítők, mintha 3 métert zuhant volna a karakter. A másik jelenet, amelyben a Daniell Matthewst alakító Eric Knutsen kiveszi a színésznő kezébe szúródott tűket, Jim Murry, make-up effektus mester és csapata egy műkezet épített, amibe valódi tűket szurkáltak bele, majd az ominózus jelenet rögzítésénél Shawnee egyszerűen elrejtette a kezét és a kamera látószögébe rakták a kifestett műkart, amiből aztán Eric Knutsen kihúzta a tűket. Franky G mindezeken, valamint minden fajta effektuson elámult, az interjúkban nagy lelkesedéssel mesélte milyen elképesztő speciális effektekkel tarkították a filmet. Külön érdemes megjegyezni, hogy az eredeti terveknek megfelelően a figura nyakig elmerült volna a tűkben, ám ez a megoldás kivitelezhetetlen volt, így megmaradt a filmből ismert verzió.

Írta: Flint Sullivan

Így készült videó magyar felirattal:

Utoljára frissítve: 2020.06.04.