Alany: Seth Baxter (Joris Jarsky)

Bűne: hidegvérű gyilkosság

Élettörténete:

Seth Baxter nehéz gyerekkorának köszönhetően erőszakos hajlamú, ugyanakkor felvágós személy, aki  az igazáért képes nyers erővel küzdeni attól függetlenül, hogy milyen mértékben és kiben tesz kárt. Kapcsolata párjával, Angelica Acombbal nem nevezhető éppenséggel felhőtlennek, ugyanakkor a lány szentül hitt abban, hogy meg tudja változtatni szerelmét annak ellenére is, hogy bátyja, Mark Hoffman nyomozó kifejezetten elítélte kapcsolatukat. Mikor azonban Seth részegen hazaérve vitatkozni kezdett Monicával, a tragédia elkerülhetetlenné vált: egy konyhakéssel végigvágta a lány nyakát, majd egyszerűen elmenekült. A dulakodást hallva a szomszédok kihívták a rendőrséget, ezáltal Hoffman is szembesült a helyszínen egyetlen családtagjának, húga vérben fekvő holttestének látványával. Setht később elkapták, ám az szinte semmi jelét nem mutatta a szégyennek vagy netán a bűnbánatnak. A bíróság hosszas tárgyalások után életfogytiglanra ítélte, ám az ügyvédje egy jogi kiskaput talált, amelynek köszönhetően Seth mindössze 5 év után szabad emberként távozott a börtönből. Természetesen sorsát semmiképpen nem kerülhette el, mikor ugyanis a lelkileg összeomlott, alkoholistává vált, a bosszúszomjtól, éktelen gyilkolási vágytól hajtott Hoffman nyomozó egy, a várost megrázó sorozatgyilkos, Jigsaw módszereit felhasználva elrabolja és egy végkimenetelű játék közepébe taszítja őt.

Csapdája:

A Fűrész sorozat talán legbrutálisabb csapdájában Seth Baxter, mint egyfajta végső, gyorsan ítélő bíróságon találja magát, leláncolva egy betonasztalon feküdve, valahol egy elhagyatott, csődbe ment építészeti telep lelakott épületében. A beton asztal mindkét oldalán egy-egy mechanikusan működő satu helyezkedik el, amelybe egy speciális gomb van beépítve, amely hozzákapcsolódik a láncok elektronikai módon működő zárjához. Amennyiben eltolják a gombokat, bekapcsolódik a satu, amely darabokra töri a behelyezett tárgyat, ezzel együtt elpusztítja a benne elhelyezett szerkezetet, mely végül kinyitja a láncok zárait. A benne levő alanyt egy felette himbálódzó rozsdás ócskavas, egy inga ösztönzi, amely hozzá van időzítve a falióra idejéhez. Az inga fél percen belül leér az áldozat testéhez, majd 1 perc eltelte után kétfelé vágja. Sethnek így el kell pusztítania a kezét, amivel kioltott egy emberi életet, hogy ezáltal a sajátját mentse, ezért megpróbálkozik a satuval. Először képtelen megtenni, de miután az inga egyre közelebb ér a testéhez, Seth válaszlépésre szánja el magát és betolja kezeit a satuba, amely lassan zúzza porrá a kézcsontjait hangos roppanások és mély, gépies zajok közepette. Szétrongálódott, lógó csonk kezeit kiszakítja végül a satuból, ám akkor jön rá, hogy a láncok zárjai nem pattantak ki, ergo már ébredésekor tulajdonképpen halálra volt ítélve. Az inga leér hozzá és pillanatok alatt hasítja fel a hasát a bárd, oda-vissza, amely egy örökkévalóságnak tűnik. Vérében fulladozva oldalról megpillant egy csuklyás alakot egy ajtó mögött leskelődve, majd az inga ketté vágja a gerincoszlopot, kiontva a beleit és a belső szerveit, kioltva az életét. Az ajtó mögött rejtőző Hoffman bosszúja ez, az egyetlen családja, húga meggyilkolásáért, és bár a szerkezet a kivégzésre volt kiépítve, lényege továbbra is megmaradt.

Kulisszatitkok:

David Hackl és csapata számára nagy kihívás volt életszerűen megjeleníteni az Inga csapdát a celluloid szalagon. Mivel mindenáron kerülni akarták a digitális effektusok használatát, a látványfelelős Tony Ianni (aki a korábbi részeken Hackl mellett volt másodrendezői látványfelelős) megépített egy speciális betonpadot, amelybe a színész, a Setht megszemélyesítő Joris Jarsky alsó testtájéka eltudott rejtőzni, tetejére pedig élethű, bőr színezet és tetoválás került, amelybe légzsákokat helyeztek el, amely kitűnően leimitálta a be-és kilégzést. A légzsákokat pedig kiválóan el tudták rejteni a belső szervek és belek, amelyeket aztán összevarrtak és lefestettek, hogy aztán valóban éles, a színész felett himbálódzó inga lassan feldaraboljon. A forgatás legalább két napon át tartott, az elsőn a színész egész testét vették fel a felette őrülten éhes bárddal, a második napon pedig következett a mű alsótest és a beszabályozott inga végső vágásai, amelyet több kameraállásból, egész napon át vettek. Joris eleinte remekül elvolt a csapdában azon felül, hogy a stáb őrülten aggódott az életéért és a testi épségéért, ám félelmük alaptalan volt: a trükkök és a csapda elérte célját, bár az utolsó órákban a színész elfáradt és miután vége lett a felvételnek, elvonult a díszletek sötétjébe kiélvezni megérdemelt pihenését. Ezután jöttek a közeli képek felvétele a kezek összetöréséről. A satukat többször cserélték, egyszer a színész helyezte bele a kezeit és kipárnázott satuk közeledtek a tenyeréhez, második alkalommal pedig egy valódi, több mint 380 kilogrammos nyomású satu alá toltak egy műkezet, amelyből csövön át művért folyattak ki.

Írta: Flint Sullivan

Utoljára frissítve: 2019.07.19.