A csapda:

Az ujj csapda több részből áll, lényege, hogy a gépezet letépje az áldozat (Fitch) ujjait. Fitch egy nagy tartályban ébred, ujjai láncokhoz vannak erősítve, fején pedig egy kalitka-szerű maszk található. Fitch egyetlen esélye a túlélésre az lett volna, ha harapással összeérint két vékony rudat a maszkján, amivel ugyan beindítja a gépezetet, ami letépi az ujjait, de legalább életben marad. A tartály ugyanis folyamatosan töltődik fel vízzel, és amint elér egy bizonyos pontot, a tartály fölé lógó vezeték vizet ér, Fitch pedig halálos áramütést szenved. Fitch képtelen volt időben teljesíteni a feladat, így a tartályban végzi.

Háttér:

Az ujj csapdát William Emmerson készítette Fitch számára büntetés céljából, mivel a nyomozó korábban lelőtt egy fegyvertelen férfit, aki felbosszantotta, és szemtelenkedett vele.  

Kulisszatitkok:

Darren Lynn Bousman szerint ez a csapda okozta a legnagyobb kihívást a forgatás alatt, ráadásul az MPAA (Amerikai Mozgókép Szövetség) is keményen támadta a képsorokat, így rengeteg felvételt ki kellett vágni. A rendező elmondása szerint körülbelül másfél órányi anyag áll rendelkezésükre, különböző kameraállásokból.

A Fitchet játszó színész, Richard Zeppieri, egy valóban működő csapdában volt a forgatás alatt. Sőt, a saját ujjain viselte azokat a dróthálókat, amiket a filmben is láthatunk. Ezeket csak akkor tették át a művégtagokra, amikor a színész karjai már elérték a csapdát. Ekkor Richard az asztalban kialakított résbe dugta bele a karjait, és a jelenetben már a művégtagokat láthatjuk. A réseket az asztalban számítógépes utómunkával tüntették el.

ennél a vágásnál már a művégtagot láthatjuk, és a színész kezei az asztalba vannak rejtve

Darren egyébként többször is kifejezte csalódottságát, amiért az MPAA eltávolítatta az ujj csapdás jelenetek 70%-át. Mind a 10 ujjat felvették, ahogy leszakadnak a kézfejről, azonban kénytelenek voltak szinte mindent kivágni a filmből.

Utoljára frissítve: 2021.11.03.