Alany: Mark Wilson (Paul Gutrecht)

Bűne: átverés és kihasználás

Élettörténete:

Mark Wilson a gazdagok körébe tartozó, elkényeztetett ember, aki vakon hisz saját igazságában és ok nélkül ítéli el a nincsteleneket, átverve és kijátszva másokat, sokak bosszúságára. Őszinte barátja sohasem volt, egyedül a pénzét lóbálgatva szokta gyakran ismerőseit vagy ismeretleneket a porba tiporni és megalázni. Egyik alkalommal Mark nagy bűnt követett el azzal, hogy eljátszotta mások előtt, hogy halálos beteg, és gyógyíthatatlan rákban szenved. Ezzel csúnyán kihasználta az utolsó embereket, akik mellette álltak, miközben ő maga titokban a tőlük elszedett, úgynevezett sajnálati pénzt drága holmikra költötte. Eddigi életében bármit megtehetett bárkivel, mindenfajta következmények nélkül.

Csapdája:

A csapda nem véletlenül kapta ‘A gyúlékony verem’ nevet, ugyanis Jigsaw és Hoffman mindenfajta szituációt megteremtett ahhoz, hogy a legkisebb hiba a szenvedéssel teli halálhoz vezessen. Az ócska pincerendszer egyik szobájának falait megszámlálhatatlanul sok számjeggyel látták el, amely az odahurcolt széf kombinációját tartalmazza. A széfen belül annak a méregnek az ellenszere található, amelyet Markba injekcióztak, arra utalva, hogy korábban játszotta a halálos beteg embert, aki most valóban meghalhat a szer által. Ahhoz, hogy a sötétben Mark tájékozódjon, egy égő gyertyát kap segítségül, hogy jól láthassa a számokat, de mindezt nagyon óvatosan kell megtennie, mert a padló üvegszilánkokkal lett teleszórva és a testén gyúlékony anyag szárad, ezzel igencsak megnehezítve a dolgát. Ezzel a nagy teherrel Jigsaw azt üzeni Mark számára, hogy ha nem vigyáz, akkor önmagát égetheti fel a szó legszorosabb értelmében. A hosszú idő, a jéghideg hőmérséklet, a bezártság és a pánik egy idő után annyira tehetetlenné teszi Markot, hogy egy rossz mozdulattal lángba borítja önmagát és teljesen szénné ég.

Kulisszatitkok:

A karaktert alakító Paul Gutrecht számára szórakozás volt a jelenet forgatása, de ugyanakkor helyenként kellemetlen is. A zselés anyag, amellyel bekenték őt tetőtől talpig, helyenként heveny viszketést okozott nála, mivel a bőre allergiás volt az anyagra, így a felvételt gyorsan vették fel. A földreszórt üvegszilánkok valójában gumi darabkák voltak, amikben a színész többször el is csúszott, de komolyabb problémája nem volt a jelenet során. A felgyulladós képsorokat CGI effektusokkal pótolták az utómunkálatok során, valamint a szénné égett testét az egyik, szintén a stúdióban forgatott horrorfilmtől vették kölcsön a jelenet erejéig.

Írta: Flint Sullivan

Utoljára frissítve: 2019.07.19.