Fűrész (vagy ahogy később elnevezték Fűrész 0,5) egy 2003-ban bemutatott ausztrál rövidfilm. James Wan, illetve Leigh Whannell írták, utóbbi szereplőként is részt vett benne. A produktum célja az volt, hogy felkeltsék valamelyik stúdió figyelmét, és egész estés filmet készíthessenek. Maga a film végül egy jelenet lett a 2004-ben bemutatott Fűrészben, de Leigh Whannelt Shawnee Smith (mint Amanda) váltotta a medvecsapdában.

Történet

Davidet (Leigh Whannell) egy nyomozó (Paul Moder) hallgattja ki. A férfi bilincsben, véres arccal meséli történetét. Miután végzett a munkával, elvesztette eszméletét, és egy sötét helyiségben találta magát, egy székhez kötözve, valamilyen szerkezettel a fején. A mellette levő tévé bekapcsolt, és a képernyőn egy ijesztő bábu jelent meg. A bábu elárulta mit kell tennie ahhoz, hogy időben kiiktassa a fején levő szerkezetet, különben cafatokra tépi az állkapcsát. A lakatot nyitó kulcs a cellatársa gyomrában volt elrejtve. David felmetszette a férfi hasát, és az utolsó pillanatban sikerült leszednie a medvecsapdát. A videóban látott bábu megjelent David előtt, és gratulált a férfinak, amiért sikerült túlélnie.

Az utolsó másodpercekben a fürdőszobát láthatjuk, ahová David be volt zárva. A csempén egy kémlelőlyukat is elhelyeztek. Ezt a koncepciót végül az összes filmben felhasználták.

Szereplők

Leigh Whannel (David)
Paul Moder (nyomozó)
Katrina Mathers (ápoló)
Dean Francis (cellatárs)

Munkálatok

Amikor James Wan és Leigh Whannell nekiláttak a forgatókönyvnek, ihletet a saját félelmeikből, álmaikból merítettek. Charlie Clouser segített a zeneszerzésben, nem csak a Fűrész 0,5-ben, hanem az összes többi folytatásban is. A forgatások alatt Whannell fején levő  szerkezet működőképes volt, valódi rozsdával, hogy minél félelmetesebbnek tűnjön. Shawnee fején már egy biztonságos medvecsapda volt, nem igazi rozsdával.

Wan később elárulta, hogy mindössze 8 napot forgattak, majd megmutatták a Lions Gate stúdiónak a filmet, akik nagyon pozitívan álltak hozzá, és 1,2 millió dollárt voltak hajlandóak költeni a filmre.

Bár a Fűrész eredetileg csak DVD-n jelent volna meg, a 2004-es Sundance filmfesztiválon olyan jó visszajelzéseket kapott, hogy ősszel a mozik is játszani kezdték. Az 1,2 millió dollárba kerülő film végül 103 milliós összbevétellel zárt, így nem volt kérdés, hogy zöld utat kapott a Fűrész II.

Utoljára frissítve: 2019.07.19.