Alany: Halden (Barry Flatman)

Bűne: téves ítélethozatal

Élettörténete:

Halden jómódú családból származott. Az igazságszolgáltatás berkein belül bűnügyi jogászként és bíróként dolgozott, ám a fiával való konfliktusa miatt sokszor kénytelen volt igazán a munkájára figyelnie, ezért sokszor hozott igazságtalan ítéletet. A Timothy Young féle ügyben is ő ítélkezett, ám ő csupán 6 hónap fegyházra ítélte a gázolót, ezért Jeff számára ő is pontosan abban a gyűlöletben részesült, mint amiben Tim.

Csapdája:

“Az igazságszolgáltatás Amerikában disznóság.” Mondják sokan az ítélet elhangzása után, felháborodva, ha nem várt döntés következik be. Márpedig a csapda, ahova Halden bíró került, a társadalom e véleményének fizikális módon való megjelenítése ez. Megépíteni semmi szükség nem volt, a Gideon raktárépület korábban húsfeldolgozó gyárként működött, ám miután a Városmegújító Csoport felvásárolta, érintetlenül maradt ott minden, többek között ez a tartály is. Az ott rothadó disznóhús kiváló “alapanyagként” szolgált a csapdának, mindössze néhány, apróbb elektronikai átalakítás is elég volt ahhoz, hogy a csapda életre keljen. Halden a gyűjtőaknában volt, nyakánál leláncolva, mozgását ezzel nagymértékben korlátozva. Jeff erkölcsi döntése alatt kellett kivárnia életét vagy halálát. A fagykamrából kiolvasztott disznók a kampón lógva belezuhannak a körfűrészekbe, amelyek feldarabolják és a felesleges nedveket és belső szerveket lefolyatják az aknába, ahol a bíró is tartózkodik. Jeffnek annyit kell tennie, hogy a bírót fogvatartó lánc lakatját nyitó kulcsot megszerzi, ám ez számára mély sebeket felhasító, de a rögeszmétől és gyásztól végleg megszabaduló gyerekjátékok megszabadulásától áll: fia holmijait fel kell égetnie a kemencében, amelyek között a kulcs is tartózkodik. Hosszú és keserves dilemma után Jeff végül a tűzzel felemészti a játékokat és megszerzi a kulcsot és végül kiszabadítja a férfit, ezzel megmentve az életét.

Kulisszatitkok:

A készítők számára nem jelentett akadályt a gépezet megépítése és a disznók előállítása, a kreatív megjelenítésnek csupán saját fantáziájuk szabott határokat. A disznók esetében rengeteg ötlet merült fel. Miután előállították a szivacs anyagú disznókat, arra a döntésre jutottak, hogy ne fejjel lefelé lógjanak, így a műbelek láthatóan kilógnak, ezzel együtt gusztustalanabb a hatás. Összesen csak négy darab disznó készült, amelyeket minden felvételnél változtattak, hogy ne tűnjön fel, hogy bizonyos disznók kísértetiesen egyformák. A disznókba valódi kukacokat raktak, amelyek ráadásul ehetőek is voltak, így a stáb sem volt rest megkóstolni ezeket. Elmondásuk szerint a kukacnak kukac íze volt, míg David Hackl ennél azért pontosabban fogalmazott, ő ugyanis a sült csirkéhez hasonlította. Emellett a Fűrész sorozat történelmében ez a jelenet szórakoztatta legjobban a stábot, ugyanis mikor a Halden bírót alakító Barry Flatmanre zúdult a műbelekkel és belső szervekkel teli, színezett víz, a rendező, az operatőr és az egész stáb végigröhögte az egész képsort.

Írta: Flint Sullivan

Utoljára frissítve: 2019.07.19.