Alany: Ivan Lansniff (Marty Adams)

Bűne: nemi erőszak

Élettörténete:

Ivan egy lepukkant motel vezetőjeként dolgozott, ahol titkon illegális, házi pornófilmeket készített lányokkal, akiket brutális módon agyonvert és erőszakolt meg kamerájának kereszttüzében. Ügyvédjén keresztül minden alkalommal megúszta tettét, több, mint három alkalommal mentették fel nemi erőszak vádja alól. Ivannek soha sem volt barátja, egyedül Chancet, saját kutyáját tekintette igaz barátjának, a normális emberi kapcsolatokat soha nem próbálta keresni. Idillinek éppenséggel nem nevezhető, üres életvitele egycsapásra véget ért, amikor szembenézett később saját démonaival és átélte ugyanazt a kínt, amelyet másnak okozott.

Csapdája:

Az összes többi csapda közül talán ez tekinthető eddig a legszemélyesebb csapdának. Egy vörös színben úszó hálószobában, egy ágyon felépített csapda ez. Az ágy sarkaiból kiálló daru elektronikai módon kapcsolódik a párnákon elhelyezett satuba, mely az egész csapda központja, amelyek befogása és bekapcsolása után a ráillesztett, tűéles szuronyok levágódásával a rabságban levő alany kiszabadul, máskülönben a szerkezet letépi a végtagjait. A daruk végén egy-egy befogó szíj helyezkedik el, amelyek szakíthatatlan anyaga miatt képesek hatalmas kárt tenni az emberi testen. A satuba épített hatvan másodperces időzítő lejárta után a daruk lecsapódnak, ezzel szaggatva le a kezeket és a lábakat. A csapda működéséhez azonban két ember szükséges: egy, aki bemászik a szerkezetbe és még egy, aki be is kapcsolja. Miután Rigg belekényszerítette őt a szerkezetbe, Ivan olyan tehetetlen szituációban találta magát, mint ahogyan az általa fogságban levő nők tucatjai, látva a szobák falaira ragasztott, perverz és beteg fotókat az agyonvert lányokról, amelyek bűntudatot keltőek, ijesztőek, rémisztő látomások, mintha Ivan áldozatai végignéznék és maguk torolnák meg sérelmeiket kínzójukon. Ivan csak úgy szabadulhat, hogyha a satuból kivezetett gombok megnyomásával a belévágódó szuronyokkal kiszúrja mind a két szemét; azt a két szemét, amik a bűn és az éktelen perverzió kielégíthetetlen vágyának tévútja felé vezette, máskülönben a teste és ezáltal az élete is megsemmisül, amelyek áldozatai végtelen szenvedését okozta. A szándékosan pornográf hatású szerkezet az időzítő bekapcsolásával elindul, Ivan pedig afféle tesztként megnyomja az egyik indítógombot, és az egyik szurony a szemébe vágódik. Ivan kénytelen még egyszer ugyanezt megtenni, ezért az életével fizet: a levágódó daruk szabálytalanul tépdesik le a végtagjait.

Kulisszatitkok:

Az Ivan Lansniffet alakító Marty Adams számára igazi élmény és szórakozás volt a jelenet forgatása. Több alkalommal sikerült megnyerő játékával megnevettetni a rendezőt, valamint a többi filmkészítőt. A stábtagok szerint Marty szellemes, de a munkát szem előtt tartó személy, akivel valóban élvezet dolgozni. A színész elmondása szerint Ivan szerepében van a sors fintora, mert kedvenc főgonosza a Dolph Lundgren alakította Ivan Drago a Rocky negyedik részében, és az ő szavaival élve: “Ez a Fűrész IV, én meg Ivant játszom”. A csapdát mindössze egy délután alatt építették fel, amelyet a színész méretére terveztek. A szemkiszúrós jelenetnél Marty szemére egy kisebb, a szemgödrébe férő fémdarabot helyeztek, amit műhússal és színezéssel, valamint egy műszemgolyóval takartak le. Érdemes megjegyezni, hogy ezt a felvételt csakis egyszer vették fel, élesben. A szurony valóban nagy erővel vágódott a műszembe, az azalatt  levő fémlap pedig megvédte a színész szemét mindenféle sérüléstől. Ettől eltérően a végtagok leszakadásánál több felvételt gyártottak, ugyanis minden alkalommal más és más művégtagot szakítottak le. David Hackl különleges ágyfelületet épített, amiben a színész el tudta rejteni a kezeit, vagy a lábait, a könyöknél és a térdnél pedig csonttal, erekkel, izommal és vértasakokkal összecsomagolt műhús került, amit finom, sérülésmentes ragasztóval helyeztek a valódi testhez, majd mindezt aprólékosan, külön-külön vették fel. További érdekesség, hogy a filmbeli karakter kutyáját valóban Chancenek hívják, méghozzá a rendező, Darren Lynn Bousman kutyája, akivel nagyon nehéz volt dolgozni, mert sokszor nem azt csinálta, amit eredetileg kellett volna. Hackl egy interjúban az állatot a világ legostobább kutyájának nevezte.

Írta: Flint Sullivan

Utoljára frissítve: 2019.07.19.