Alany: Timothy Young (Mpho Koaho)

Bűne: halált okozó testi sértés

Élettörténete:

Timothy Young harmonikus családi környezetben nőtt fel a nagyvárosi betondzsungel rengetegében. Tim világéletében került mindenféle konfliktust, keményen tanult, hogy feljebb jusson a társadalmi ranglétrán, valóra váltva álmát, hogy egyszer elismert orvossá váljon. Orvostan hallgatóként kissé elzárkózott a külvilág minden zajától és káoszától, beletemetkezve a tanulmányaiba, hogy az egész világnak bizonyítsa rátermettségét, elkötelezettségét jövendőbeli hivatása iránt, ám ezzel nem tagadta meg önmagát: mindenkivel türelmes, segítőkész volt. Ám az ígéretes jövője, az egész élete véglegesen összeomlott, mikor véletlenül halálra gázolt egy fiatal, 8 éves gyereket, Dylant az édesapja, Jeff szeme láttára. Tim lelkileg összeomlott emiatt.

Csapdája:

A Gideon raktárépület egyik vermében épült ki egy testhez álló szerkezet, amely a régi, ókori kínzóeszközök alapjaiból épült fel. Tim kezei, lábai, valamint feje szorosan csavarozódtak oda az egymást követő, lassan elforgó szerkezet részeihez. Tim viszont itt nem menthette meg magát, a játék szabályai szerint az elgázolt gyermek apjának, Jeffnek a kezében van az élete: egy bosszúszomjas apa kegyelmével vagy megtorlásával kellett így szembenéznie. A csapda így lényegében Jeff bosszúját szimbolizálja és Tim lassú, lelki őrlődését, ám ezúttal fizikai módon, az egész testére kiterjesztve. Jeff eleinte örömmel nézi, ahogyan Tim végtagjait lassan csavarja ki a gépezet – hangos csonttörések, reccsenések, felszakadó sebek (mind testileg, mind lelkileg), vér, üvöltések és könnyek kíséretében. Jeff végül képtelen volt továbbnézni Tim könyörgését és fájdalmát, ráébredt a felesleges, rögeszmévé vált gyűlöletre, így válaszlépésre szánta el magát. A kínpad mellett egy üvegládába zárt puska helyezkedik el, amelynek a ravaszára kötöttek egy kulcsot, mely Tim megváltását biztosítja, illetve egy ajtót a bűnbocsánat felé. A puska szintén Jeff bosszúját hivatott szimbolizálni: a fegyver, ami Jeff birtokában volt, amivel ki akarta oltani fia gázolójának életét, most ez a fegyver fordulhat ellene; Tim életéért neki kell megsérülnie, azt kell elszenvednie, amit Timnek szánt eredetileg. Ám a puska szándékos megtévesztés volt, ugyanis ha Jeff egyszerűen kirántja a kulcsot, a puska nem sül el, szemben azzal, hogy ha leakasztják a kulcsot a zsinegről, elveszíti a ravasz a tartó súlyt és elsül. A puska ezáltal kiolt egy másik életet, megsebezve ezzel Jeffet. Mire Jeff odaért Timhez, már túl késő volt: Tim nyakát kitekerte a gépezet és végül a fájdalom, amely csupán percekig tartott, de mintha órákon át tépázta volna, megszűnt, a lényegében ártatlan Tim végül meghalt.

Kulisszatitkok:

David Hackl, Tony Ianni és építész csapatuk két nap alatt építették fel a teljesen ártalmatlan szerkezetet, amelyet legelőször direkt Mpho Koaho méretére terveztek, hogy a színész kényelmesen érezze magát benne. A csapda az előkészületi fázisban csillogó, villogó kinézettel rendelkezett, amit a felvételek előtt festettek le, hogy elérjék a Fűrész filmekre jellemző rozsdás ócskavas hatást. Eredetileg az elforgó szerkezet részeit maga a színész mozgatta, mintha a gép lassan kicsavarná a végtagjait, majd az elkövetkezendő forgatási napokon rátértek a kitekeredő karok, lábak és végül a fej jeleneteire. Koaho karját speciális módon sminkelték ki, különböző, külön színezett és szakadt bőr illetve hús felületeket illesztve rá, amelyek alá hajszálvékony csöveket rejtettek, amikből a kellékes vért pumpált ki. A lábak széttörésénél mást alkalmaztak, mint a karoknál. A színész egyszerűen rátérdelt a megépített műlábakra, amelynek külön, kiroppantható csontfelületet építettek, melyet valamelyik stábtag elforgatott a szerkezet által. A kitekerendő fejnél a színész fejére húztak egy, a hátsó fejfelületét megjelenítő maszkot, amelyet a színész „tekert” végül ki. Érdekesség, hogy a csapdát eredetileg nem így képzelte el az író, Leigh Whannel. Az eredeti terveknek megfelelően egy olyan gép került volna bele a scriptbe, amely nem kicsavarja a benne lévő áldozat végtagjait, hanem valójában összehajtogatja.

Írta: Flint Sullivan

Utoljára frissítve: 2019.07.19.