FACE YOUR FEARS, azaz nézz szembe félelmeiddel – így hirdeti magát a London melletti Thorpe Park legújabb hullámvasútja, a Saw – The Ride.

A Chertsey melletti vidámpark eddig is híres volt extrém attrakcióiról, idén tavaszra pedig nem kevesebbet ígért, mint hogy megnyitja a világ legfélelmetesebb hullámvasútját. Ennek érdekében együtt dolgozott a Lionsgatetel, biztosítva, hogy az új játék díszleteiben és hangulatában is hűen idézze a Fűrész-filmeket. Az eredményről elöljáróban csak annyit, hogy lenyűgöző – múlt csütörtökön személyesen volt szerencsém átélni az élményt. A hullámvasúton már messziről látszik, hogy nem akármi, közelebbről pedig kiderül, hogy tényleg minden részletre odafigyeltek. Sorban állás sajnos volt – mély levegőt kellett vennünk, mikor megláttuk a kijelzőn, hogy a másfél perces élmény előtt 2 óra 10 perces ácsorgásra számíthatunk – de azért beálltunk (végül 1 és ¾ óra alatt megúsztuk). Viszont már a várakozás is egész hangulatos: szögesdrót kerítés, kiállított kínzóeszközök, rendőrautó véres ablakkal, a hangszórókból egy-egy filmrészlet szól, a fejünk fölött pedig rendre elszáguldanak az éppen szerencsés „játékosok”. Az épület, ahonnan indulunk, lerobbant raktár kinézetű, belépve a „Let the games begin” felirat fogad, az induláshoz vezető folyosó pedig a játék egyik legütősebb effektjét rejti: rejtett puskákból időnként nagy nyomású levegővel „lőnek” a sorbanállókra. Innen már pár perc alatt a beszállásnál találjuk magunkat, ahol még megtekinthetjük a filmbeli szögesdrótos csapdát, illetve egy élethű Jigsaw munkaasztal is van. A kocsikhoz érve a sors elintézte, hogy a különösen ütős panorámát nyújtó első sorba ültettek minket – ennek adott pillanatban örültem is, meg nem is, de utólag már semmiképp nem bánom. Elvégre is, Magyarországról nem hamar jutunk el ide még egyszer; ha már lúd, legyen kövér. A játék tehát bent indul a raktárban, ahol egy élethű Jigsaw figura szól hozzánk triciklijéről, pont ahogy vártuk, „I want to play a game” kezdettel. Egyéb tanácsokkal is szolgál, amiből sajnos az előttünk haladók sikítozása miatt keveset értünk, az azért átjön, hogy „live or die”, aztán egyszer csak megindulunk.

Még mielőtt bármi ilyesmire számítanánk, hatalmasat zuhanunk a sötétben előrefelé, és mindössze annyit látunk, hogy ezt egy csomó felénk meredő, hosszú és éles szurony felé tesszük. Teljesen hihető, hogy ráesünk ezekre, de azért az utolsó percben megússzuk. Az épületből kiérve teszünk pár bemelegítő hurkot, majd elkezdenek szép lassan felvontatni a játék legmagasabb pontjára, kb 30 méterre, lényegében hanyatt fekve. Szerintem nem meglepő, hogy félünk – szerencsére túl sok időnk nincs erre, mert pár másodperc múlva átfordulunk a túloldalra, és zuhanunk. Méghozzá derékszögnél is meredekebben, konkrétan 100 fokos szögben, ami így hirtelen elképesztően nagyot üt. Hab a tortán, hogy itt is van „head chopper” effekt: épp csak hogy besuhanunk 4 db forgó körfűrész alá. Aztán még jön több hihetetlenül jó csavar és hurok, ezek olyan erővel fordítanak át, hogy a fejünket szó szerint alig bírjuk a nyakunkon tartani. Olvastam, hogy ezen a részen kb 4.7 G-nek teszik ki a vállalkozó szelleműeket, ami bőven érezhető is, és nagyon élvezetes (sőt, mesterien kiszámított: pont nem tart addig, hogy rosszul legyünk tőle). Aztán egyszercsak megáll a kocsi, és jön az utolsó nagy feladat: ki kell szállni és le kell botorkálni a lépcsőn. Kíváncsi lennék, hány embernek sikerül ez akár csak nagyjából is egyenes vonalban. Még teljesen a zuhanások, effektek és hurkok hatása alatt vagyunk, amikor a kijáratnál lévő képernyőkön meglátjuk, milyen arcot is vágtunk a 30 méteres szabadesés megkezdésekor – igen, ebben a pillanatban ugyanis lefotóztak… A fényképet egész nagy méretben, színes-szagos A/4-es tokban kapjuk, melyen egyebek mellett a „Congratulations! You are still alive” felirat olvasható. Levezetésként betérünk a Saw Shop-ba, ahol aztán minden van: Jigsaw kulcstartótól kezdve injekciós fecskendő kinézetű tollig.

A Saw – The Ride tehát hatalmas élmény, egyszerre nagyon gyors és ijesztő, és ettől rendkívül intenzív. Még hosszú percekig a hatása alatt voltunk, még órákig beszéltünk róla, visszaemlékezve pedig még napok múltán is élénken bennünk van, amit ott éreztünk a legjobb részeknél. Szóval, jöjjön a végszó: hullámvasút- és/vagy Fűrész-rajongóknak kötelező!

További info: www.thorpepark.com és www.sawtheride.com

Írta: bluebell

Utoljára frissítve: 2019.07.19.