Alany: Eric Matthews (Donnie Walhberg), Mark Hoffman (Costas Mandylor)

Bűne: korrupció (Matthews)

Élettörténete:

Eric Matthews sikeres járőrként kezdte pályáját Allison Kerryvel együtt. Ám ő egy idő után engedett a pénz csábításának és bizonyítékokat koholt mások elítéléséért, miközben magánélete tönkrement. Feleségével válófélben volt, fia a bűnben ténfergett, így átvette az ócska papírmunkák rendezkedésének szerepét, tudomást sem véve a Jigsaw ügyről. Miután a rohamosztagosokkal behatoltak Jigsaw rejtekhelyére, rádöbbent, hogy fia egy élet-halál játék kellős közepébe csöppent, azok közé az emberek közé, akiket korábban ő kapott el, majd hamis bizonyítékok alapján lecsukatta őket. Mikor rájött, hogy Amanda őt használta fel, mint legelső kísérleti alanyát, széttörve saját lábát kiszabadult fogságából és agyonverte elrablóját, ám az visszavágott. Ahelyett, hogy Matthews meghalt volna, Hoffman elvonszolta őt egy verembe, ahol rabruhát kapott. Matthews hat teljes hónapot szenvedett a zárkájában, moslékon élve, így egy idő után megtébolyult és patkányokkal kezdett beszélgetni.

Csapdája:

Az eddigi hosszú próbatétel arra szolgált, hogy megismerje zárkájában azt az érzést, amit mindenki más átélt a börtönben. Miután kihurcolták onnan, egy teljesen átalakított, hatalmas veremben találta magát. Egy hatalmas mérleghinta egyik oldalán egy szék volt, amelyben titkon Hoffman kötözte be magát, a másik oldalon pedig a fagyasztókból hozott, hatalmas jégtömbön álló, lánccal felakasztott Matthews tartotta a súlyt. A hőmérséklet miatt a jégtömb lassú ütemben olvadni kezdett, amely lecsöpögött a mérleg aljára, amelyen elektromos kábelek helyezkedtek el. Matthews nem tehetett semmit sem, kezei úgy voltak leláncolva, mintha lebilincselték volna. A próbát csupán látszólag vezető Art Blank próbálja Matthewst és Hoffmant életben tartani. Miután Art becsukta a bejáratot, tudtán kívül az ajtó kilincsén levő lánc hozzá volt erősítve a mennyezetre helyezett tartóoszlopokhoz, amelyeken hatalmas jégtömbök álltak. Azzal, hogy később Rigg behatolt oda, elszakadt a lánc és az oldalról érkező jégtömbök péppé zúzták Matthews fejét, megszüntetve a fél éve tartó kínt.

Kulisszatitkok:

Egy hét kellet ahhoz, hogy a stáb teljes egészében felépítse a mérleghintát. Az első probléma Matthews megölésének módja volt, mert az eredeti tervekben Matthews bombára volt kötve, ám miután ezt az ötletet túl abszurdnak találták, Hackl fejéből kipattant az ötlet: jégtömbök. Három, 1 tonnás jégtömböket rendeltek, a két nagy tömböt csörlőkkel helyezték fel a mennyezetre. Matthews halálának jelenetét CGI-vel oldották meg. Az első felvételnél szimplán egy fellógatott szoborfejet pusztítottak el a jégtömbökkel, a másik felvételnél pedig Donnie Walhberg, Costas Mandylor és Lyriq Bent volt a képen, amiben Lyriq (Rigg) egyszerűen hátravetődött. Az Eric Matthewst alakító Donnie Walhberg számára izzasztó volt a forgatás. A láncon felakasztott Donniet egy CGI-vel eltüntetett biztonsági kábel tartotta, hogy ne fulladozzon és ne essék bántódása a színésznek. Donnie kijelentette, hogy ez volt élete legnehezebb forgatása, de büszke rá.

Írta: Flint Sullivan

Utoljára frissítve: 2019.07.19.