Alany: Paul Leahy (Mike Butters)

Bűne: Öngyilkossági kísérlet

Élettörténete:

Paul Leahy lecsúszott biztonsági őrként dolgozik az Esély az életre elnevezésű klinikán. Bár néhány ott dolgozó ápolóval barátságot kötött, képtelen volt megbirkózni a ténnyel, hogy ő csupán a társadalom lecsúszott tagjának egyike, egy porszem a sok közül. Anyagi gondjai és céltalannak tűnő jövője miatt nem egyszer követett el öngyilkossági kísérletet, amellyel sokak figyelmét vonta magára. Egy esti műszakból elszökve, félig részegen egy kikötői tengerparton megállt kocsijával és őrlődött a semmis életformája miatt. Mikor betörik a kocsija hátsó ablakát, kilépett a járműből, Jigsaw és Hoffman disznómaszk mögé rejtőzve nekitámadtak, ám Paul volt hatalmas testi előnyben és derekasan helytállt támadóinak, ám végül az altató injekció ellen nem tudott tenni semmit sem.

Csapdája:

Egy pincerendszer egyik vermében álló ócska ketrecbe – aprólékosan kiverve mindenféle rozsdás és pengeéles fémtárggyal, szögesdrótokkal és kerítésdarabokkal – zárták Pault egy magnóval, amelyen az utasítás hallható. A szögesdrótok kitűnően példázzák korábbi önpusztító életformáját, feltéve a kérdést, hogy eddigi cselekedeteivel Paul a halálba próbált e menekülni, vagy egyszerűen mások szeretetével, illetve segítőkészségével játszadozni, a figyelem középpontjába kerülni. Jigsaw félreérthetetlenül és világosan adja Paul kezébe a döntést: ha valóban meg akar halni, elég, hogyha egy helyben marad, kivárva a lassú halált, ám amennyiben mégiscsak ragaszkodik az élethez, meg kell vágnia magát újból, de ezúttal százszorosan, elszenvedve a következményeket, ezáltal a figyelem középpontjába állhat – akár élve, akár holtan. A szögesdrótok így lényegében felnagyítják a pengét vagy éles tárgyat, amivel Paul ki akarta végezni magát, szándékosan elrettentő és végső cselekvésre késztető módon.

Kulisszatitkok:

Az egész sorozatban a Mike Butters által alakított Paul volt a legelsőként megjelenő „csapda töltelék”, aki már akkor letette a későbbi csapdák filozófiájának alapjait. Tekintve, hogy az első Fűrész mindössze másfél millió dollárból készült, a rendező, James Wan olcsó, hatékony, ám mégis, a célját elérő, hiteles, ugyanakkor sokkoló és lendületes jelenetet akart létrehozni az akkoriban még a látványtervező szerepét betöltő Julie Berghoff (David Hackl második résztől vette át a másodrendezői széket) segítségével. A drótok mindössze ártalmatlan, műanyag darabok, amelyeket csillogó, fémes színűre festettek a hatás elérése érdekében, illetve több helyen egyszerű, vékony kötéllel kötöttek össze – ez a megoldás egyáltalán nem fedezhető fel a pergő ritmus, valamint az árnyékoltabb részek miatt, amellyel a csalás teljesen eltűnt a jelenetből. A mindössze három perces jelenetet (Paul ébredése és küzdelme, valamint a kikérdezett rendőrök terepszemléje) öt óra alatt vették fel, ezalatt több ízben vágták meg a felvételt, több fajta snitt és áttűnést használva. Mikor Mike Butters vergődött a drótok között, többször leállították a felvételt, hogy még a felvétel előtt mindenféle vérrel és sebbel kisminkeljék, hogy később újból folytathassa karakterének haláltusáját. Továbbá Paul holtteste nem egy megépített báb volt, hanem maga a színész volt kifeszítve – James Wantól egy újabb költséghatékony megoldásként. További érdekesség, hogy Mike Butterst több alkalommal hívták meg különböző Fűrész rajongói találkozókra és interjúkra (köztük az elsőként megrendezett SAWMANIA rendezvényen, ahol Tobin, Shawnee, Costas, Betsy, illetve Mark, Beverly és Kevin oldalán tűnt fel), valamint ajándék cameoban is feltűnt a Fűrész negyedik és ötödik részében – előbbiben csak egy jelentéktelen nyúlfarknyi jelenetben.

Írta Flint Sullivan

Utoljára frissítve: 2019.07.19.