Alany: Brenda Russel (Sarain Boilan)

Bűne: prostitúció és emberkereskedelemben való részvétel

Élettörténete:

Brenda Russel nem az a fajta lány volt, aki mindig is elveszettként botorkált az alvilágban. Egy gazdag strici barátnőjeként a prostitúcióba és emberkereskedelembe csalogatott olyan lányokat, akik mindössze ígéretes állás reményében kértek segítséget. Brenda élete egyben olyan, mintha egyszerre lenne rabszolga és uralkodó is, partnere minden kívánságának eleget próbál tenni, emellett mégis mintha ő irányítaná a szálakat, tehát lényegében egy kétszínű nő volt, aki nem élt az élet adta lehetőségeivel, a társadalom elítélendő aljanépének tagjaként élvezte a barátja által kínált jólét minden egyes pillanatát, miközben többször is volt dolga a rendőrségen garázdaság és bántalmazás miatt, de tettét eddig mindig megúszta. Eddig a pontig csupán.

Csapdája:

Csapdája mindössze egy részletes, mechanikusan működő szerkezet, amelynek eredeti darabjait szeméttelepről hozták és egy kocsi üléséből alakítottak át. A szerkezet alsó részébe egy időzítőt építettek. A csapda háttámláján egy befogó van, az alatt pedig miniatűr fogaskerekek helyezkednek el, amelyek hozzákötődtek az alsó időzítőhöz. A befogó beszorítja a benne levő alany haját és a fogaskerekek lassú forgatásával 1 percen belül leszakítja a fejbőrét. Brenda nem mentheti meg magát, Riggre van utalva az élete. Miután a Brendán levő disznóálarcot Rigg levette, az arra kötött damil kipattintotta a kallantyút, és az időzítő elindult, amely lassan, folyamatosan kezdte betekerni a haját, leszaggatva a fejbőrét. A mindenféle külső erőhatásokra ellenálló szerkezet csak úgy kapcsolható ki, hogyha a fogaskerekeket mozgató motor különböző részeire festett kombinációt betekeri a szerkezetbe, ezáltal az egész szétnyílik és az áldozat kiszabadul. Riggnek ugyan sikerül mindezt végrehajtani, ám a vérben úszó Brenda egy késsel megpróbálja megölni a rajta segíteni akaró rendőrt, de a dulakodás közepette Brenda nekivágódik egy tükörnek és a széttört darabok szétszakítják a bőrét és a nyaki ütőereket. Mint később kiderül, Brenda jobb kezére egy magnetofon volt odaláncolva, amely szerint az előtte levő falakon felragasztott képek alapján elítélik minden bűnéért hogyha kiszabadul, ezáltal egy életen át a rácsok mögött sínylődik majd, ám dönthet úgy, hogy a televízió aljára ragasztott késsel megállíthatja az őt segítő rendőrt, megölheti, ezáltal eltűntetheti a fényképeket és elmenekülhet. Jigsaw ezáltal egy mély és igen erős lelki és döntési dilemmát adott Brenda kezébe, hogy vagy úgy szabadul, hogy vállalja tetteinek súlyát, vagy még nagyobb bűnt követ el: embert öl a saját életéért cserébe.

Kulisszatitkok:

Sarain Boilan színésznő eredetileg rövidhajú volt, és az egyik stábtag hajlandó volt megválni teljes hajkoronájától, hogy a színésznőre kerüljön a hosszú és dús hajszőrzet. A paróka alatt a színésznő lefedett fején húsdarabokat és vérzacskókat helyeztek el, ami azután szakad föl, miután a befogott hajat a gép lassan elkezdi betekerni. Három nap kellett a teljes jelenet felvételéhez, mert több alkalommal le kellett állítani a felmerülő problémák miatt. Például az első napon nem működött a csapda elektronikai zárlat végett, illetve a felszakadó bőrfelületen nem tépődtek fel a vértasakok, mivel azon a napon a maszkmester egy másik film számára készítette a make up effektusokat. Később azonban sikerült mindent korrigálni és gond nélkül lezajlott a felvétel. Azonban Mark Burg, a Fűrész sorozat egyik állandó producere egy alkalommal a felvétel közepén otthagyta a forgatást, mert a színésznő erős játéka és a látvány végett kikészültek az idegei.

Írta: Flint Sullivan

Utoljára frissítve: 2019.07.19.