Fűrész – Újra Játékban – a film után

Fűrész - Újra Játékban
Share

Szerdán megnéztük az új Fűrész filmet, ami után sokáig kavarogtak a gondolatok a fejemben. Nem fogom elspoilerezni, hogyan lett vége, de kénytelen vagyok néhány dolgot megemlíteni, s ha már a híreket is kerülted, inkább itt állj meg.

A vetítés után, ahogy haladtam kifelé a teremből, próbáltam fülelni, hogy a többi néző mit gondol a filmről. A magyar közönség nem kímélte a Jigsawt, és elég sokan szitkozódtak, mint pl ‘ez rosszabb, mint a hetes’. Szerencsére az igazság ettől messze van. A Jigsaw korrekt film annak ellenére, hogy ez már a nyolcadik rész, és nehéz újat mutatni. De komolyan, a sok szitkozódó mire számított?

A legtöbb karakter érdektelen, de tudjuk, nagy részük csak azért van a filmben, hogy lássuk, hogyan működnek ezek a halálcsapdák. Viszont itt van Hannah Emily Anderson által megformált Eleanor Bonneville, aki nagy csodálója Kirakósnak. Róla remélem többet is megtudunk majd, amennyiben lenne folytatás. Én biztosra veszem, hogy lesz. A Lions Gate nem ezért ásta elő ezt a franchiset, hogy egy részt készítsenek.

Charlie Clouser fantasztikus zenét komponált ehhez a filmhez is, és már rögtön az elején libabőrös voltam, amikor felcsendült a régi ‘fűrész’ zene. A csapdák nagyon jók lettek, jól mutatnak a vásznon, és nem az esztelen öldöklésről szólnak. Újra elhisszük, hogy az alanyoknak van esélyük a túlélésre. A véres jelenetekből visszavettek, s bár vannak gyomorforgató képsorok, nem a brutalitás van a középpontban. Előtérbe kerül a nyomozás, senki sem érti, hogyan lehetséges, hogy tíz évvel Kirakós halála után újabb hullák tűnnek fel városszerte.

Szinte minden összetevő megvan, hogy a film működjön, és olyan legyen, mint amilyen egy Fűrész film. Az ember mégis hiányérzettel hagyja el a termet. A film végi csattanó bugyuta, egyszerűen nem működik. Hét éve még meg tudtuk bocsájtani, amikor kijött a pocsék Fűrész 3D. Mivel az előző évben a Fűrész VI bevételben nagyon alulteljesített, az eredetileg nyolc részesre tervezett szériát a hetedik filmmel le kellett zárni, s két filmet sűrítettek egybe. Azóta viszont eltelt hét év, és 2014-tól lehetett pletykákat olvasni, hogy a Lions Gate már dolgozik a franchise felélesztésén. Több év állt a rendelkezésükre, hogy összehozzanak egy rendes befejezést, egy hatalmas csavart, de ez nem sikerült. Annyira gyenge a film végi csattanó, hogy leginkább csak ez marad meg a nézőben.

(SPOILER) A régi szereplők közül csak Tobin Bell tér vissza, s bár próbálják nekünk elmagyarázni, hogy miért viszi tovább az örökségét az új Kirakós, ez már senkit nem köt le. Tudjuk, a Jigsawt rebootnak szánták, de a régi szereplők nélkül nem működik a történet. Amennyiben lesz második (kilencedik) rész, remélem több visszaemlékezést kapunk, ahol bővebben kifejtik az új Kirakós háttértörténetét. Ha értékelnem kellene, 8/10-et adnák a filmnek, de a gyenge befejezés miatt 5.5/10-től többet nem kap. Aki azt várta, hogy a Jigsaw majd szorosan ráépül az előző hét részre, az biztosan nagyot csalódott.


Végül, de nem utolsó sorban: Tobin Bell magyar hangja, Végvári Tamás nagyon hiányzik. A szinkron sajnos gyenge lett. Egyébként miért kell nekünk alcím? A készítők pont ezért váltottak Jigsawra, hogy elhatárolódjanak a korábbi filmektől.


Az új sorrendem a Jigsaw után:
1. Fűrész
2. Fűrész VI
3. Fűrész II
4. Fűrész III
5. Jigsaw (Fűrész – Újra Játékban)
6. Fűrész V
7. Fűrész IV
8. Fűrész 3D

Szeretnéd leírni a véleményed te is? Küld el nekünk Facebookon, vagy a fureszfan@gmail.com -ra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük