Az Empire cikke Darren Lynn Bousmannal

Spirál: Fűrész hagyatéka
Share

Ahogy azt pár napja jeleztem, az Empire új cikket közöl a Spirálról, amihez egy vadonatúj kép is társult. A magazin oldalai különböző fórumokon elérhetőek lettek, így lehetőségem volt a teljes cikket lefordítani.

Többévnyi hanyatlás után a szériát egy meglepő személy menti meg – szól a szalagcím.

Egy temetés logikusabb lenne. A tény azonban az, hogy az új rész története egy esküvőn kezdődött. A házasságkötési ceremónia után Chris Rock észrevette a Lionsgate igazgatóját, majd odament hozzá és elmesélte az ötletét.

‘Chris azt mondta, ha a Fűrészben lett volna néhány poén, még jobb lett volna. Csempéssz bele egy kis humort és még nagyobbat fog ütni. Így kezdődött.’ – meséli Darren Lynn Bousman.

Így indult a Spiral: From the Book of Saw története: a széria újraélesztése, amiről már lemondtak. 16 évnyi ostoba kínzáspornó után – beleértve hat folytatást – a széria egy teljes rebootot kap.

‘Ez teljes mértékben Rock ötlete.’ – mondja Bousman, a Fűrész II, III, és IV rendezője, aki a Spirált is dirigálta. Bousman is elismeri, hogy a széria teljesen egysíkúvá vált:

‘Az egyik fő ok, hogy otthagytam a Fűrész szériát az az, hogy már úgy működött, mint egy olajozott gép. Úgy éreztem, nyugodtan kiléphetek belőle, akkor is folytatódik. Már nem volt számomra kihívás.’

Aztán jött Rock és minden megváltozott:

‘Chris egy thriller koncepcióval állt elő, egy nagyszerű, részletesen kidolgozott ötlettel. Azt akartuk, hogy hasonlítson a Hetedikre, ugyanakkor vonatkozik majd a Fűrészekre is.‘

A történetet Josh Stolberg és Pete Goldfinger írták Rock ötlete alapján, aki producerként is részt vett a feladatokban, napokig a hotelban volt a készítőkkel, ahol töviről-hegyire átbeszéltek minden egyes sort, hogy az még jobb legyen.

Rock főszereplőként is jelen van a filmben, Ezekiel ‘Zeke’ Banks nyomozót alakítja, és a brutális gyilkosságok nyomába ered a társával, William Schenk nyomozóval (Max Minghella). Rock filmbéli apját Samuel L. Jackson játssza.

‘Bocsássatok meg, hogy ezt mondom, de ő (Samuel L. Jackson – a szerk.) egy kibaszott nagy forma! Megérkezett a forgatásra, és máris tudta milyen világba csöppent. A jelenléte tekintélyt parancsoló.’

‘Rock azt csinálja, amihez a legjobban ért: a nevettetéshez. A Spirálnak is meglesznek a maga vicces pillanatai, de nem vígjátékot készítettünk. Chris hű maradt a széria hangulatához.’ – meséli Bousman.

Rock tovább akart lépni a B kategóriás besorolástól. Lesz vérontás a filmben, de nem ez lesz a lényeg.

‘Régebben a véren és a brutalitáson volt a hangsúly. De akkor még fiatalabb voltam. Ez már nem elég. A karakterek, a tempó, és a félelem sokkal lényegesebb. Készülj fel, mert ez egy másfajta játék lesz!’

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük