Fűrész X. kritika

Fűrész X
Share

A kritika spoilereket tartalmaz!

Kirakós visszatért, és minden eddiginél aktívabban részt vesz a játékokban!

Tíz! Már ennyi résznél tartunk, ami óriási mérföldkő! Egy soft-reboot (Fűrész: Újra Játékban), és egy spinoff (Spirál: Fűrész hagyatéka) után a stúdió nem kísérletezett tovább, és úgy döntött, visszanyúl a gyökerekhez, ami ezt a szériát annyira sikeressé tette. A kritikusok imádják az új filmet, és a rajongók nagy része is boldog. Úgy tűnik, sikerült új életet lehelni a szériába.

Október 3-án lehetőségem volt részt venni a Fűrész X. premier előtti vetítésén. Nagy elvárásokkal ültem be a terembe, annak ellenére is, hogy nem tartom jó íróknak Pete Goldfingert és Josh Stolberget, hiába nagy rajongói a franchise-nak. Az utolsó két részt nagyon elbénázták, most azonban lehetőségük volt írni valamit, ami az eredeti idővonalban játszódik. Fel akartam ülni a nosztalgia-vonatra, hiszen Tobin Bell, Shawnee Smith, és Kevin Greutert visszatérése egy olyan kombináció, amiből csak jó sülhet ki. Sikerült megugrani az elvárásaim? Részben igen, részben nem. Innentől spoilerek.

A történet néhány héttel az első rész után játszódik, amikor a gyógyíthatatlan John utolsó lehetőségként tekint egy kockázatos, kísérleti kezelésre, hogy kigyógyuljon a rákból. Ez azonban nem érhető el az Egyesült Államokban, ezért repülőre ül, és Mexikóba utazik abban reménykedve, hogy a beavatkozás után teljes életet élhet. Itt találkozik Cecilia Pedersonnal (Synnøve Macody Lund), a bájos, megkapó orvossal, aki a csodával felérő gyógyulást ígéri Johnnak. A férfin elvégzik a ‘műtétet’, Cecilia és csapata felszívódik. John ekkor ráeszmél, hogy az egész beavatkozás puszta átverés volt, ezért úgy dönt, hogy megbünteti a szélhámosokat. Ebben segítségére siet hűséges segítője, Amanda (Shawnee Smith), hogy a maguk módján álljanak bosszút Johnért, és a többi átvert betegért.

Ahhoz kétség sem fér, hogy ez az egyik, ha nem a legjobban felépített Fűrész film. A 2 órás játékidő nagyszerű döntés volt a készítők részéről, elegendő arra, hogy szemtanúi lehessünk John optimizmusának, majd haragjának, ami Charlie Clouser dalain keresztül még inkább érzékelhető. Sőt, John és Amanda kapcsolata is minden eddiginél több jelenetet kap. Bár a történet többé-kevésbé Amanda nélkül is működne, hiszen egész végig csak a tanítvány szerepét tölti be, többször is megkérdőjelezi John elveit, és segít megérteni, miért válik a nő olyanná, amilyennek a Fűrész III-ban látjuk.

A látványra sem lehet panasz. Kevin Greutert igazi Fűrész-veterán, ízig-vérig tudja mi kell a rajongóknak. A gyors vágások, a sárga, zöld, kék filterek visszatérnek, és nem kísérletezik, mint a 2017-es Újra Játékban, vagy a 2021-es Spirál, ami például sokkal inkább a külvilágban játszódott.  

A csapdák találékonyak, és eszelősek, és a maguk nemében egyszerűek! Őszintén szólva brutalitásban nálam eddig a kínpad (Fűrész III), és a húsmérleg (Fűrész VI) álltak a lista élén, de a Fűrész X-ben néhány csapda még ezeken is túltesz (a vetítés alatt többen is elhagyták a termet). A közel 20 év alatt szinte mindent láttunk már, a csapdák és működésük egy pluszt ad, ugyanakkor számomra sosem ezek tették érdekessé a filmeket, hanem a történet. Ez pedig jól működik az új felvonásban. A Fűrész filmekre jellemző nyomozós szálat kivágták az új felvonásból, a történetvezetés sokkal egyszerűbb, s mivel az első és második rész között járunk, nem kellett újabb hajmeresztő csavart belevinni a storyba, hogy valahogyan visszahozzák John Kramert a vászonra.

Azonban nem lehet szemet hunyni a film hibái felett. Ez egy John Kramer történet, ebben a részben ő a főhős, ugyanakkor ez a Fűrész X. egyik gyengesége is. John egy sokkal emberibb oldalát mutatják be, nem azt a pszichopatát látjuk, mint régen, s hogy élesebb legyen a kontraszt, egy még gonoszabb karaktert szőttek a storyba Cecilia személyében. John összebarátkozik, sőt, védelmébe vesz egy kisfiút, s a készítők azt hiszik, a rajongók elfelejtették, hogy ez a rész néhány héttel az első film után játszódik, ahol Johnnak nem esett volna nehezére egy kislányt megöletni Zeppel. Sőt, ugyan ez az ember elrabolja, és halálos veszélynek tesz ki egy másik fiatalt, Daniel Matthewst. Számomra ez teljes mértékben szembe megy azzal, ahogy Johnt megismertük a széria elején.

A legbosszantóbb azonban a film utolsó harmada. A film végi csavar egyszerűen nem működik, és megkockáztatom, hogy az egyik leggyengébb a szériában. Természetesen az első trilógia csavarjait lehetetlenség megugrani, de még a kevésbé ütős zárásokból is a gyengébb fajta jutott a Fűrész X-nek.

A stáblistás jelenet, és egy ismerős arc legalább kicsit feledteti ezt a keserédes érzést.

Mindent összevetve jó lett a Fűrész X, a szériának óriási szüksége volt egy olyan részre, amit a rajongók, és a kritikusok is szívesen néznek, mert a legutóbbi kettő, de inkább három résszel nagyon megkopott a széria csillogása. Viszont kitartok a véleményem mellett, Josh Stolberg és Pete Goldfinger ne írjon több Fűrész filmet!

Az új rangsorom a Fűrész X. után:

Fűrész
Fűrész III
Fűrész VI
Fűrész II
Fűrész X
Fűrész V
Fűrész IV
Fűrész 3D
Fűrész: Újra Játékban
Spirál: Fűrész hagyatéka

Te láttad már a filmet? Küldd el nekünk a véleményed Facebookon, vagy email-ben a fureszfan@gmail.com címre, és mi megosztjuk az oldalon!

Kövess minket az instagramon is képekért, és videókért!

A Fűrész X. október 5-től látható a hazai mozikban, kizárólag 22.00 után.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük