Horror Nights 09 interjú

Fűrész VI Interjú
Share

Miközben péntek éjjel megtekinthettük a Lionsgate közelgő Fűrész VI filmjének végleges trailerét, a Bloody Disgusting a Chiller Eyegore díjátadó vörös szőnyegén járt (a Universal Studios Hollywood ezévi Halloween Horror Nights rendezvényének megnyitója helyett), és a Fűrész VI forgatókönyvíróival, Marcus Dunstannel és Patrick Meltonnal beszélgetett, valamint a szerkesztőből lett rendezővel, Kevin Greuterttel. Az alábbiakban látható, mit is mondtak Jigsaw legújabb játékáról, mely október 23-án indul. Figyeljünk az Amandáról mondottakra, igen érdekes!

Minden évben viccelődünk azon, hogy a Lionsgate mindent titokban tart, így nagyon nehéz kérdéseket feltenni. Amikor arról kérdeztük Kevin Greutertet, a rendezőt, hogy mit mondhat el, ezzel a poénnal felelt: “A Fűrész VI megjelenés szempontjából igen retro, tekintve, hogy kétdimenziós”. (Ezen mindenki nevetett.)

„Úgy tűnik, bölcsen mondtuk korábban, hogy mindketten szeretik a Giallo-filmeket”, teszi hozzá Patrick Melton, „olyan lesz ez esztétikailag, mint az első film, mindenképpen arra hajaz. A végén egy kicsit lekerekítjük a dolgokat, ami viszont újdonság.”
Marcus Dunstan forgatókönyvíró folytatja, és a színpalettáról beszél: „Fűrész-filmhez képest igen színes. Nagyon sokszor megkülönböztetett figyelemmel alkalmazza a színeket az egyes díszleteknél, és a megszokott piszkos megjelenés mellett vannak váratlan környezetben játszódó jelenetek is.”

Amikor arról kérdezték, hogy Kevin visszatér-e a sorozathoz, Melton elmagyarázta, hogy Kevin a történet fontos része. „A történet folytonossága miatt remélhetőleg velünk marad, hiszen már az első résztől kezdve alkotója annak. Ebben a részben nagyszerű lökést ad az egész történetnek. Ez a film nemcsak elégedettséggel tölti el az embert, tekintet nélkül arra, hogy van-e egy hatos szám a cím végén vagy sem, hanem egyenesen lenyűgöző. Kevin nagyszerű filmes.”

Kritikus szemmel nézve a sorozat legkevésbé kedvelt része az V rész. Melton arról is beszél, merre mozdultak el a hatodik filmnél. „Az egyik dolog, amire nagyon figyeltünk, a fő sztori volt, illetve egy érzelmi szál, amely meg fogja fogni a közönséget. Mindig van új karakter is – a hatodik részben az új karakter neve William (Peter Outerbridge)”, magyarázza, „ahelyett azonban, hogy csak úgy belepottyantanánk a Fűrész-világba, érdekes, jellemhibás emberként igyekeztünk megformálni, olyanként, aki mögé a közönség is odaállhat, így amikor belép ebbe a világba, mi is valamilyen módon ott érezhetjük magunkat. Úgy érezzük, a film végére érzelmileg elég jól magával ragad minket a helyzete.”

Az igazi sokkot azonban az váltotta ki, amikor Dunstan elárulta, hogy a Fűrész VI az első olyan Fűrész-film, amely a való világból vett témákhoz nyúl. „A Fűrész-filmek története során először egy nagyon időszerű kérdést aknázunk ki, ilyen még nem volt eddig. Igen aktuális”, magyarázza, hozzátéve, hogy a TV-t bekapcsolva is szemünk elé kerülhet valami releváns dolog. „Ez olyasmi, amit mindig látunk, ha bekapcsoljuk a TV-t, az emberek harcolnak, vitáznak emiatt, bántják egymást… nem lenne jó ötlet, ha kijönne egy horrorfilm, és azt mondhatnánk: “igazán tudni akarod, milyen rossz?” – Kevin épp ezt tette.”

Minden Fűrész-film más-más képlet és csoportosítás szerint készült, amit a közönség is követ, magyarázza Kevin, „három főbb cselekményszál van. Lesz mindenféle összefüggés Jigsaw-val és Amandával…”

„Amandával?!”, kérdezem.

Dunstan elárulja: „ismét csodálatos, érzelmi szempontból központi karaktert formál meg, de egyben – újra – le is zárja a történet néhány, eddig elvarratlan szálát. Erre csak ez a rész lesz képes, azzal a különösen aktuális karakterrel együtt, illetve azzal együtt, amin Tobin Bell karaktere átment. Így a film ad egyfajta végső sikerélményt a néz?nek, azért, hogy az első részektől kezdve rászánta az időt a sorozatra.”

Greutert azzal poénkodik még, hogy mindannyian sokkot fogunk kapni, amikor meglátjuk Amanda szerepét (Shawnee Smith alakításában). „Meg kell hogy mondjam, figyelem a rajongói fórumokat, mert érdekel, min spekulálnak az emberek – nos, senki nem jött még rá bizonyos nagy dolgokra (Amanda fotóját mutatja). Majd meglátják a moziban, és azt mondják: szent egek!”
Nem kell már sokáig várnunk, mert Jigsaw legújabb játéka október 23-án indul.