Fűrész III: Leigh Whannell, Shawnee Smith interjú

Fűrész III Interjú
Share

Elérkeztünk az utolsó előtti cikkhez, ami a Fűrész III-hoz kapcsolódik! Az interjú a hazai DVD megjelenésen található, amit a Budapest Film jelentetett meg. Még egy interjú érkezik Tobin Bell-lel, majd a Fűrész II cikkeivel folytatjuk a maratont!

Leigh Whannell (író)

Milyen volt az első film?

Amikor Jamesszel a filmet írtuk, arra gondoltunk, hogy videóra kellene rögzíteni, hogy valami drága kis propaganda anyag lenne, amit sokaknak megmutathatunk, hogy ebből kiindulva legyen egy másik filmünk. Mi úgy tekintettük a Fűrészt, mint eszközt célunk elérésére, nem pedig a nagy kitörésnek. Klassz forgatókönyvből akartuk leforgatni, és ami lett belőle az még néhány lépcsőfokkal meg is haladta az eredeti elképzelést. Így a Fűrész lett az, aminek a Fűrészhez kellett volna vezetnie. És hirtelen már a folytatásról beszéltünk, pedig eszembe sem jutott volna. Számomra az első rész végével véget is ért.

Milyenek a folytatások?

A Fűrész folytatásait magam is meglepve fogadtam, hiszen Jamesszel soha nem terveztünk semmi ilyesmit. Még önálló filmnek sem igen szántuk. A második rész lehetősége is hihetetlen volt. A harmadik részről nem is beszélve. Franchise anyag is lesz mellette. Aminek örülünk persze, hisz mi is láttuk a 80-as évek felkapott horror-sorozatait, a Péntek 13-akat meg a Freddy Kruegereket. Vagyis mi azt akartuk, hogy olyan sorozatot teremtsünk, amelynek megvan az önállósága. Nem szeretnénk, ha fokozatosan romlana a minősége.

Milyen a film?

Nagyon szerettem volna, hogy magába foglalja az első és második rész legjobb elemeit. Nem akartam, hogy csak a második rész folytatása legyen unalomig ismételt formában, mivel a folytatás olyan nagy siker volt, hogy fennállt a veszély, hogy csak utánzat lesz. Arra gondoltam, hogy az első rész legjobb elemeit, a lynchi hangulatot okozó elemeit…ezeket próbáltuk kombinálni erőteljesebb erőszakká, és a csapdákat is egy lépéssel tovább vittük. Szerintem ez sikerült is. Egyensúlyt tartottunk az első és második rész közt, tehát igazi folytatás lett. Mindhárman meg lehet nézni oda-vissza, és olyan, mintha egyetlen filmet látnánk. Ami tök jó, büszkék vagyunk erre.

Mi volt a film ötlete?

Eredetileg úgy jött ez az ötlet, hogy egy kiindulási pontot kerestem. Az volt az alap, hogy Kirakós a halálán van. Ágyhoz van kötve, nincs neki sok hátra, mivel rákos. Látjuk is tolószékben nagyon betegen a második részben. Nem fog hirtelen felpattanni onnan és nekiállni gimnasztikázni. Feküdnie kellett. Ez volt a kiindulópont. Azt mondtuk jó, ha fekszik, de lesz egy kis tanonca, Amanda. Ezzel fokozva a feszültsége, és nagyon fontos volt a kapcsolat Amanda és Kirakós közt, vagyis a mester és tanítványa közt.

Milyenek a csapdák?

A csapdák nagyon érdekes elemek a Fűrész sorozatban, mert eleinte csak kis szerepük volt. Csak utólag találtuk ki ezeket. Az első forgatókönyv írásakor jöttem rá, hogy nagyon be kéne mutatni mennyire kegyetlen ez a fickó, a gyilkos. Két embert összezár egy fürdőszobában és jelen van a fenyegető veszély, de látni kéne, hogy mire képes még a pasas. Úgyhogy nem lett volna nyerő bemutatni a korábbi csapdáit, inkább visszanézünk a fürdőszobába, és látjuk, hogy baj van. A közönség ráharapott a csapdákra. Kiragadtak 40 másodpercet a filmből, és arra mondták, hogy igen, ez az. Igazából a rajongóktól tudjuk, mennyire tetszettek nekik a csapdák.

Milyen Darren Lynn Bousman?

Nagyon jól csinálja. Tele van energiával. Amikor felmerült a második rész ötlete, és hogy esetleg Darren rendezné és ez elsőként szóba került, Jamesszel együtt izgatottak lettünk. De aztán rájöttünk, hisz kezdő rendező, még fiatal, gőze sincs, hogy mit csinál, ez lesz neki a mélyvíz, ahogy James is kezdte. Pontosan így volt vele is. Úgy véltük, hogy ha a producerek adtak neki egy lehetőséget annak idején, miért ne adhatnánk mi is az újoncnak, és bevált.

A határ feszegetése:

Nagyon feszegetjük a határt, hogy mi az, amit még be lehet mutatni. Végül is tízszer durvább, mint az első két rész volt, de van benne valami sikamlós is, emberi érzelmekkel.

Mi az ajándék a rajongóknak?

A rajongók előre izgulhatnak, mert rengeteg ajándék vár rájuk a filmben. Gyereknap lesz a kedves rajongóknak. Vagy inkább karácsony. A Fűrész III a Télapó, aki a kéményen át mászik be, és mindenkinek kedveskedik. Annyi mindent beleírtunk a forgatókönyvbe, hogy csak az igazi rajongók tudják majd értékelni.

Shawnee Smith (Amanda Young)

Milyen a karaktere?

Csak egy halvány árnyalata volt Amandának, amit nem lehetett megoldani, ami javíthatatlan és ez tragikus. Rémesen az! És észrevehető a jellemének ez az 5%-a, ami irányíthatatlan. Úgyhogy nála egész más napra tartozik az a sok halál, ami az ő jóvoltából folyik, amikor elveszti a fejét, miközben ő is harcol jellemének gonosz hányada ellen.

Milyen Kirakós és Amanda kapcsolata?

Milyen a kapcsolat Jigsaw és Amanda között? Elmélyült. Remélhetőleg a Los Angelesben töltött idő, mielőtt idejöttünk felvilágosítást nyújthat, mert véleményen szerint az egész film azt súgja, hogy tessék elfogadni, tessék bevenni, hogy kettejük kapcsolata igenis ilyen.

Milyenek a szereplők és a stáb?

Életünk nagy részében külön voltunk, így amikor az ember visszatér egy ilyen környezetbe, főleg ha azokkal találkozik, akikkel tavaly is együtt dolgozhatott, az igazán családias érzés. Ha ezen a szinten dolgozhatunk együtt, amikor mindenki előtt ott a kihívás és mindannyian segítjük egymást és később megnézhetjük a végterméket, ami ráadásul jó lett az tök jó. Annyira, hogy életem egyik legnagyobb élménye.

Milyen Darren Lynn Bousman?

Örülök, hogy Darren így feltört. Jó látni, főleg ahhoz képest, hogy tavaly még mennyire nem volt magabiztos, most még jobb látni, hogy idén mennyire biztos a dolgában.

Mit várhat a közönség?

Olyan jelenetek jönnek, amilyeneket még életükben nem láttak. Ettől a kedvencünk. Ilyet máshol nem látni, csak elképzelni lehet, amit néha még elképzelni is rossz. Kirajzolódik végre, fény derül a személyes dolgokra ebben a részben, amik még az első részre utalnak, amitől nagyon pikáns.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük