Ilyen lett a Spirál – szerintem

Spirál: Fűrész hagyatéka
Share

Végre én is megnéztem a Fűrész széria kilencedik részét, amit még 2019 nyarán forgattak, de a járvány miatt egészen eddig dobozban tartották. A bejegyzés spoilereket tartalmaz, így csak akkor olvass tovább, ha már láttad a filmet, vagy ha ez téged nem zavar.

A Spirál igazán ígéretesnek tűnt, hiszen a rendezői székbe Darren Lynn Bousman ült vissza, és díszes szereplőgárda gyűlt össze, Chris Rock mellett Samuel L. Jackson, Max Minghella, és Marisol Nichols is szerepet kapott. A film valóban erősen indít, az első csapdás jelenet alatt azonnal elkap minket a régi ‘fűrészes’ érzés, a gyors vágások, a szűk, sötét helyen felállított csapda, mind olyan elem, ami például a Fűrész – Újra Játékban-ból hiányzott.

Aztán elég hamar megtört a varázs. A Spirál nem lett több, mint egy nyomozós thriller néhány csapdával felturbózva, ezért talán még az eddigi részektől is jobban megosztja majd a nézőket.

Már a marketing sem ment zökkenőmentesen, hiszen először Spiral: From the book of Saw címet kapta a film, majd amikor nem fogytak az előveteles jegyek, az utolsó pillanatban Spiral: SAW-ra keresztelték a produkciót a közösségi oldalakon.

Az embernek az az érzése, hogy túl sok dolgot akartak belesűríteni 90 percbe, és talán ez a film legnagyobb hibája, hiszen se kidolgozott karaktereket, se érdekes nyomozást nem kapunk. A film másról sem szól, csak egyik jelenetből megyünk a másikba, a nyomozók próbálnak a gyilkos nyomára bukkanni, csak kapkodjuk a fejünket, és összefüggéstelenül érkeznek a jelenetek egymás után. Az írók meg se próbálják félrevezetni a nézőt, sőt, néha hülyének nézik őket, így a gyilkos kilétét túl sokáig nem fedte titok, már a film közepén gyakorlatilag kiderül, hogy ki a hunyó.

A Spirál így egy 90 perces CSI epizód lett, Fűrész filmnek pedig túl összecsapott, és sokszor logikátlan. Amennyiben a stúdió zöld utat ad a tizedik filmnek (a bevételi adatok egyelőre nem ezt mutatják), a két írót messzire el kell zavarni a szériától, hiszen már az előző, 2017-es rész is bántóan egyszerűre sikerült.

Ugyanakkor a filmnek vannak pozitív oldalai is. Nagyon tetszett ez az új irány, még ha kidolgozatlan is volt a rövid játékidő miatt. Ha a stúdió életben akarja tartani a szériát, akkor kellett ez az éles váltás. Új történet, új gyilkos új indítékkal, aki nem kapcsolódik John Kramerhez. Egy újabb eltitkolt segítőt már többször próbálták a készítők lenyomni a torkunkon, szerencsére most nem így történt.

Darren Lynn Bousman visszatérésére nagy szükség volt. A csapdás jelenetek a régi filmek hangulatára emlékeztettek, durvák és véresek, mégsem a brutalitáson van végig a hangsúly. Charlie Clousernek köszöntően pedig a Spirálnak van az egyik, ha nem a legjobb filmzenéje.

Mindent egybevéve nehéz összehasonlítani a Spirált bármelyik korábbi résszel, hiszen még a Fűrész – Újra Játékban is jobban kapcsolódott az eredeti filmekhez, ezért sorrendet nem tudok írni. Ugyanakkor Fűrész rajongóként nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy ez a széria újjáélesztése (lett volna), így 6/10-től nem érdemel többet az írás, a kiszámítható történet, és az összefüggéstelen jelenetek miatt.

A Spirál: Fűrész hagyatéka június 3-án érkezik a magyar mozikba.

Láttad a filmet? Kritikát írnál róla? Küldd el nekünk a fureszfan@gmail.com címre, és mi megosztjuk az oldalon!

Comments (3)

  • Fú, hát szép csalódás volt ez az identitás válságban szenvedő B-kategóriás Hetedik után lövés, ami ugyan újít a szérián belül, de mint film, az alkotók ambíciója nem tartott tovább. A Jigsaw (2018) nevezetű logikai bukkanókkal rendelkező újramelegítés legalább tudott szórakoztató és néhol ügyesen fondorlatos lenni, ellenben ez egy rém kiszámítható katyvasz volt, amire a Saw-skineket átvariálva húzták fel, élén a franchise legszarabb gyilkosával. Ha ténylegesen lesz Saw X, maximum csipegessenek a Spirálból, de véletlenül se húzzák fel konkrétan erre az irányra. Ha már univerzumokról ment a téma a készítők részéről, a hulladék hetedik rész egyetlen használható elemét (Gordon és a túlélőkből lett szekta), Logan Nelson sztoriját a Jigsawból és Mr Spirált oltsák össze egy történetbe. Ezt a folyamatos zsaru sztorit pedig engedjék el. És igen, az írópárost meg távolítsák el a franchise közeléből.

    1. Szia! De rég láttalak erre! Látom akkor te se dobtad el az agyad az új filmtől. Hát sajnos sokan vagyunk így ezzel! Ma új, Spirállal kapcsolatos hír érkezik, csekkold majd.

      1. Halihó! Sityuban végig itt voltam és csekkoltam a híreket innen. 🙂
        Hát ez a Spirál meg egy érdekes szerzet volt, noha nem tartom nézhetetlennek, mint többen, de egy B-kategóriás logikátlan és torz ökörség volt számomra. És számomra az ezt megelőző Jigsaw sokkal jobb film volt, még ha az nulla újdonsággal szolgáló újramelegítése volt a régi receptnek, nem kevés logikai bukkanóval. De az még így is átgondoltabb és jobban kivitelezett volt, gondolok itt az első rész trükkös egyszerűségét elegánsan megidéző puskagolyóval (Here’s the keyes of your freedom), amiben ráadásul a két delikvens (Anna és Ryan) jelleme 180 fokos fordulatot vesz Jigsaw szembesítését követően. A Spirálban semmi ilyesmi nem volt, a vége meg különösen kiábrándító, ami ráadásul leírja az egész film dilettáns megíratlanságát. Kissé el vagyok a film miatt kenődve és attól, hogy ezt a szkriptet pont Darren Bousman okézta le. :/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük