A BD interjúja Josh Stolberggal

Interjú Spirál: Fűrész hagyatéka
Share

Az alábbi interjút a Bloody-Disgusting készítette Josh Stolberg íróval (Fűrész – Újra Játékban, Spirál). A teljes interjút itt tudod angolul elolvasni. Mi csak a Fűrésszel kapcsolatos részeket fordítottuk le. Az egész cikk spoileres, szóval csak akkor olvass tovább, ha már láttad a Spirált!

BD: Először is, hogyan történt, hogy végül te írtad a Fűrész – Újra Játékbant?
JS: Az írótársammal (Pete Goldinger – a szerk.) nagy rajongói vagyunk a szériának. Mindig ott voltunk az éjféli vetítésen. Amikor John Kramer felállt a padlóról, az valami hihetetlen volt, eldobtuk az agyunk. De ez a széria elérhetetlennek tűnt a számunkra, főleg hogy évekig nem készült új rész. Aztán sok idő elteltével kaptunk egy telefonhívást, hogy a Twisted Pictures és a Lionsgate vissza akarja hozni a szériát, és megkérdezték, hogy érdekelne-e minket. Egyértelmű volt, hogy igen. Aztán hónapok teltek el, és azt hittük már semmi sem lesz belőle. Végül Mark és Oren felhívtak minket, és azt mondták, hogy a tucatnyi ötlet közül a miénkben is csak egy dolgot találtak, amit nagyon megszerettek. Szóval minden mást kivágtak belőle.

Az első ötletünk az volt, hogy a film egy olajfúrótornyon játszódna, az óceán közepén, ahonnan nincs kiút. Kár, hogy nem ezt csináltuk. Viccet félretéve, hónapokig dolgoztunk azon, hogy a Twisted Pictures és a Lionsgate végül engedélyezze a történetet. Mindegyiket szerettük, de ők az összeset elutasították, míg végül megszületett az a forgatókönyv, ami a Fűrész – Újra Játékban alapja volt. De még ezután is hónapokig finomítgattunk rajta.

A legelső verziónkban a film teljes mértékben a külvilágban játszódott volna. Pete-tel azt gondoltuk, nagyon király lenne kilépni a zárt térből, és olyat csinálni, ami teljesen szokatlan a Fűrész világában. A végén azonban nem így lett, és a játék a farmon játszódott.

BD: És aztán jött a Spirál. De hogyan jutottatok el addig?
JS: Akkoriban Pete-tel egy teljesen más Fűrész filmen dolgoztunk, méghozzá több hónapon keresztül. Mindenki izgatott volt, egyszerűen imádtam az új történetet. Ráadásul azt gondoltam, a Fűrész rajongók is imádni fogják, mert ugye a Fűrész – Újra Játékban nem követte az előző filmek történetét. Most már elárulhatom, az egész film John Kramerről szólt volna! Amíg a forgatókönyvön dolgoztunk, kaptunk egy hívást Orentól és Marktól. Azt mondták:

‘Chris Rock Fűrész filmet akar készíteni. Maradjatok a telefon közelében, mindjárt felhív titeket!’

Azt hittem viccel. Chris Rock? Egy Fűrész filmben? Aztán Chris felhívott, és rájöttem, hogy komolyan gondolja. Chris imádja a szériát, a műfajt, és volt néhány jó ötlete.

A producerektől kaptunk néhány utasítást, és azt mondták, hogy álljunk elő valamivel. Azonnal igent mondtak az ötletünkre. Chris is beleegyezett. Nagyjából egy hét alatt zöld utat kapott a film.

BD: Elárulod, hogy mi volt Chris alapötlete?
JS: Az első híváskor azt mondta, hogy imádja a filmeket, s mi lenne, ha ő lenne az a fickó a fürdőszobában? Aztán egy kicsit beszélgettünk arról, hogy milyen szerepe lenne a filmben. Úgy döntöttünk, hogy egy nyomozó lesz, akit a társai kiközösítettek. Nem akarok elvenni semmit Chris érdemeiből, nagy hatással volt a filmre. Minden jobbá vált tőle. Rengeteg időt áldozott a karakterére, írta, majd átírta a szöveget. Imádom ezt a fickót!

BD: Kirakós, azaz John Kramer szerepelt az eredeti tervben?
JS: Ez trükkös kérdés. Amikor elkezdesz megírni egy történetet, bármi, azaz bármi lehetséges. Az igazat megvallva, az első forgatási napig nem tudtuk, hogy Tobin benne lesz-e a filmben. De még az után is beszélgettünk róla. Szerintem még az első tesztvetítéskor is agyaltunk ezen. Végül aztán úgy döntöttünk, hogy John Kramer nem kerül bele a Spirálba, az csak tovább bonyolította volna a dolgokat. Az új gyilkos nem John Kramer.

Tény és való, Tobin Bellt senki nem tudja pótolni. Az a fickó egy legenda. Hihetetlen az a szerep, amit közel húsz éve játszik már. Amint belekerül a filmbe, megváltoztatja annak DNS-ét. De ez most egy másik történet. Semmit nem vesz el az eddigi Fűrész szériából. De ez most egy új irány.

BD: Ha Kirakós benne lett volna a Spirálban, milyen lett volna?
JS: Azt kérdezed John Kramer szerepelt-e a több, mint 30 forgatókönyv verziója között? Nem. Egyszer se. De beszéltünk-e róla? Igen! John Kramer a műfaj egyik legnagyobb karaktere. Természetes, hogy volt róla szó.

Ha megnézed az idővonalat, és tudod mikor halt meg Kramer, akkor azt is tudod, hogy William még gyerek volt. Igaz, egyszer kértük, hogy legyen egy stáblista utáni jelenet, ahol a fiatal William találkozik Kramerrel az apja halála után. Még arról is beszéltünk, hogy John ad egy bábot Williamnek. De ezt most tisztázzuk! Még megtörténhet, de ez sosem volt megírva! De ne vegyétek készpénznek! Ezt csak én mondom, egy izgatott forgatókönyvíró. Nem a stúdió, nem a rendező, hanem egyedül én. De nem lenne király, ha minden történetszál egy filmbe kerülne? Már gondoltam rá. Minden elvarratlan szál az első hét filmből, Logan és Eleanor a Fűrész – Újra Játékban-ból, Zeke, Marcus és William a Spirálból. Ha Mark felhívna és arra kérne, írjak egy storyt a Fűrész univerzumhoz, a következő évem azzal telne, hogy Pete-tel előállunk egy nagyszerű történettel.

De válaszolva a kérdésedre, igen, John Kramer mindig része volt a beszélgetésnek, még az utómunka során is. Darrennek volt egy ötlete, hogy felhasználhatnánk Tobin egyik dalát a stáblistához. Tobin egy nagyszerű énekes, és feldolgozta Johnny Cash egyik dalát. Darren így szerette volna Tobint belecsempészni a filmbe, még ha nem is szerepel benne. De elég furán hatott volna, főleg, hogy a film zenéjét is más irányból közelítettük meg.

BD: Szerettétek volna Kirakós ikonikus hangját használni a filmben?
JS: Erről is hónapokig vitáztunk. Még a forgatás után is. Gondoltunk-e rá, hogy Kirakós hangját használjuk? Természetesen, hiszen legendás! De végül úgy döntöttük, hogy nem, mert túl sok kérdést vetett volna fel, hiszen nincs kapcsolat John és William között. De sokáig beszéltünk arról, hogy milyen hangot használjunk. Arról is volt szó, hogy egy gyerek hangja lesz a felvételeken, sőt, arra is gondoltunk, hogy digitálisan megváltoztatott hangot használunk, ami Kirakóséra hasonlít. De hasonló ötletet már felhasználtuk az előző filmben. Tudom, hogy a hang, ami mellett végül letettük a voksunkat nagy port kavart a rajongók között, de úgy gondolom, hogy ez volt a logikus döntés.

Comment (1)

  • Azért az vicces, hogy elmondása szerint a szkripten mennyit ülnek és finomítanak, de közben annyi logikai vadhajtást hagynak a történetben, hogy ezek szerint vagy hazudik a tisztelt író vagy a társával együtt oltári nagy kutyaütők. Ötleteik vannak, az kétségtelen, de ezeknek a zömét rohadtul túlgondolják. A stúdió helyében maximum annyiban hagynám használatosnak Stolberget és Goldfingert, hogy megírják a fővázlatot, majd egy jóval kompetensebb szkriptíróval teljesen kipofoztatnám, mert ezek nem tudnak épkézláb forgatókönyvet írni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük