Miért lett bukás a Spirál?

Spirál: Fűrész hagyatéka
Share

A következő cikk spoileres azok számára, akik még nem látták a Spirál: Fűrész hagyatékát.

A világjárvány okozta egy év halasztás után idén májusban végre mozikba került a Spirál: Fűrész hagyatéka, amire egyfajta spinoffként tekinthetünk. A Spirál hatalmas durranásnak indult, hiszen a stúdiónak sikerült újra a rendezői székbe ültetni Darren Lynn Bousmant, aki a zseniális első trilógiából kettő folytatást is rendezett, és olyan sztárokat szerződtettek a filmhez, mint Chris Rock, vagy épp Samuel L. Jackson.

A filmet 2019 nyarán forgatták, s eredetileg 2020 októberében mutatták volna be. Azonban, hogy elkerülje a konkurenciát halloweenkor (épp a Halloweent), a premiert 2020 májusára hozták előre. Sok rajongó már ekkor húzta a száját, hiszen egy humorista, és az, hogy egy Fűrész film nem halloweenkor érkezik eddig teljesen idegen volt a Fűrész világától. Aztán jött a világjárvány okozta lockdown, a mozik bezártak, a Spirál premierjét pedig egy évvel elhalasztották, s a film feledésbe merült.

2021 márciusában aztán robbant a hír, hogy a Lionsgate már május 14-én mozikba küldi a filmet, megelőzve a brutális konkurenciát (Hang nélkül 2, Démonok között 3). Az előjelek jók voltak, jó rendező, sztárgárda, s Charlie Clouser is visszatért, hogy elkészítse a film zenéjét, ráadásul áprilisban az is kiderült, hogy már dolgoznak a tízedik filmen.

Aztán elérkezett a május 14 és az azt követő hétvége, és minden várakozást alulmúlt a film bevétele a nyitóhétvégén. A Spirál még 9 millió dollárt sem tudott összekalapozni, és ez bizony gyenge eredmény  annak ellenére is, hogy sok helyen még nem nyitottak újra a mozik. A kritikusok, ahogy azt minden eddigi Fűrésszel is tették, nagyon lehúzták a filmet, de a rajongókat is ez a rész osztotta meg leginkább. A Spirál több sebből is vérzik, de a bukáshoz talán Tobin Bell, és a mára már ikonikussá vált báb hiánya, Chris Rock színészi alakítása egy komoly szerepben, a gyenge történet, és a kiszámítható csavar vezetett. Ez már túl sok volt a rajongóknak, így a Lionsgate úgy döntött, hogy mindössze két héttel a mozis megjelenés után PVOD-on (premium video on demand) is kiadja a filmet, és menti, ami még menthető. A film 20 millió dollárból készült, ebben nincs benne a szintén óriási összegeket felemésztő marketingköltség. Összesen 40 millió dollár értékben váltottak jegyet a Spirálra, arról pedig nincs hír, hogy online mennyien kölcsönözték ki a filmet, de gyanítható, hogy ott sem szakított nagyot. Az első héten a PVOD megjelenés után is csak a toplista második helyét foglalta el Jason Statham új filmje mögött.

A Spirál nem lett jó, legalábbis a széria újjáélesztéséhez kevés. Én már többször újranéztem, s be kell vallanom, egyre inkább megkedveltem, minden hibájával együtt. S hogy mi jöhet ez után?

Bő 3 év alatt ez a széria második rebootja volt, és úgy tűnik, hogy harmadszorra is nekifutnának. Még ott a hever a fiókban annak a filmnek a története, amit a Spirál miatt dobtak. A film egyébként csak, és kizárólag John Kramerről szólna, és az értesülések szerint valóban elkészül a film.

Abban biztosak lehetünk, hogy a Lionsgate nem fogja elengedi azt a szériát, ami eddig egy milliárd dollárt hozott nekik a konyhára. Azonban be kell látni azt is, hogy a Fűrész csillogása megkopott, a régi karakterek nélkül pedig már a legnagyobb rajongók is elfordultak a szériától. Eltelt 11 év a hetedik film óta, ami eredetileg teljesen lezárta volna a történetet. Felnőtt egy generáció, így teljesen érthető, hogy új közönséget próbáltak bevonzani a mozikba, anélkül. hogy látni kellene az első hét film szövevényes történetét. De ez nem jött be. Talán a tízedik film lezárhatna minden befejezetlen történetszálat, hiszen a mai napig nem tudjuk, hogy mi lett Hoffmannal, mi történt Logannel, miután kivégezte Hallorant, ki vette fel kocsival Eleanort a Tuck farmnál.

A Spirál hazai és nemzetközi bevételei azonban azt jelzik, a játékok egy időre véget értek…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük